Jiří Čunek je centrem pozornosti již od konce roku 2006

Praha – O osobu Jiřího Čunka, který byl v říjnu 2006 zvolen senátorem za obvod Vsetín a začátkem prosince 2006 se postavil do čela KDU-ČSL, se policie začala zajímat již v listopadu 2006. I přesto, že policie podezřívala Čunka z korupce, stal se v lednu 2007 prvním místopředsedou vlády a ministrem pro místní rozvoj.

Za trestním oznámením na šéfa lidovců stál bývalý ministr spravedlnosti Jiří Novák, bývalý člen ODS, který je od roku 1999 třetím partnerem v Advokátní kanceláři Brož & Sokol & Novák. Ten poskytoval právní pomoc bývalé Čunkově sekretářce Marcele Urbanové, která Čunka obviňuje, že ji sexuálně obtěžoval. Státní zástupce tento případ definitivně odložil. V této souvislosti odložili i trestní oznámení Jiřího Čunka, který Urbanovou nařkl z pomluvy.

Nejasnosti kolem majetku přiměly Čunka rezignovat

Policie dospěla k podezření, že si Čunek 11. února 2002 dojednal úplatek se zástupcem realitní firmy H&B Real. Důkazem má být i skutečnost, že si 14. února 2002 uložil na svůj účet 497.000 korun. Realitní firma přitom krátce předtím vybrala ze svého účtu sumu o 2.000 korun vyšší. Podle Urbanové dostal Čunek peníze za prodej 51 procent podílu města ve firmě Vsetínské byty společnosti H&B Real. Senát vyhověl žádosti policie, a začátkem února vydal Čunka k trestnímu stíhání. Čunek i přesto ve vládních funkcích zůstal.

Čunek kabinet opustil až na začátku listopadu kvůli rozhodnutí nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké opět případ jeho údajné korupce otevřít a kvůli pochybnostem kolem rodinných financí. ČT tehdy v pořadu Reportéři ČT poukázala na to, že Čunkova šestičlenná rodina tehdy kvůli podprůměrným příjmům pobírala sociální dávky, přitom v téže době si Jiří Čunek do bank uložil celkem 3,5 milionu korun. Čunek říká, že ani ve věci sociálních dávek se ničeho nedopustil, křesťanští demokraté přitom již dříve jeho vysvětlení přijali.

Jiří Čunek vysvětluje původ svých peněz

V prvních dnech nedokázal původ uložených peněz věrohodně vysvětlit a v jeho odpovědích se objevovaly rozpory. Čunek nejprve tvrdil, že jde o úspory, které našetřil s manželkou a které pocházejí z doby, kdy ještě nebyl starostou. Poté přišel s verzí, že peníze mu byly vyplaceny po krachu Universal banky, ve které si ještě před vstupem do politiky uložil uspořený jeden milion korun. Na konci ledna v této souvislosti v České televizi zveřejnil doklady, které měly prokázat původ peněz uložených v roce 2002 na jeho účet.

Zlom v kauze nastal 8. června, kdy Nejvyšší státní zastupitelství odebralo Čunkovu kauzu přerovskému žalobci Radimu Obstovi a spis přidělilo do Jihlavy. Důvodem pro změnu žalobce byla podle nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké procesní chyba. Jihlavský státní zástupce Arif Salichov v srpnu stíhání vicepremiéra kvůli řadě procesních a skutkových vad v policejním vyšetřování a nesrovnalostem ve výpovědích klíčové svědkyně Marcely Urbanové zastavil. Skončilo také trestní stíhání Petra Hurty ze společnosti H&B REAL, který úplatek Čunkovi údajně dal.

Čunkova úplatkářská aféra končí a Čunek se chce vrátit

Nejvyšší státní zastupitelství v druhé polovině listopadu definitivně potvrdilo zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka. Strana zelených poté, co se lidovci postavili za Čunkův návrat do vlády, pohrozila, že pokud se Čunek vrátí do vlády, její ministři z kabinetu odejdou.

Podle Čunka neexistuje žádný právní ani morální důvod, proč by se nemohl vrátit. Premiér Mirek Topolánek (ODS) prozatím s Čunkovým návratem váhá. Nicméně po novoročním obědě s prezidentem Klausem premiér uvedl, že lidovci na něj kvůli návratu Čunka vyvíjejí enormní tlak a on nevylučuje, že jim v budoucnosti vyhoví. Ze Strany zelených se ihned začaly ozývat hlasy, podle nichž by lidovci mohli v únorové volbě hlavy státu podpořit Václava Klause výměnou za to, že bude souhlasit s návratem šéfa lidovců do vlády. Klaus tyto spekulace, které vycházejí z toho, že lidovci jsou v názoru na kandidáty na prezidenta rozděleni, záhy odmítl.

Skončenou údajnou korupční kauzou Jiřího Čunka se bude muset zabývat Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, neboť se na něj se svou stížností obrátila hlavní svědkyně případu a někdejší Čunkova sekretářka Marcela Urbanová.

  • Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/22/2117.jpg
  • Čunek ukazuje v televizi listiny. autor: Česká televize http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/39/3854.jpg