Na nesrovnalosti v hospodaření generálního štábu upozornil Pavel Štefka

Praha - Černé fondy vznikaly na generálním štábu podle Mladé fronty Dnes v letech 2003 až 2007. Skupina vysokých důstojníků si přes spřátelenou firmu objednávala neexistující služby. Smlouva se týkala renovace tonerů, které však generálnímu štábu nikdy nebyly dodávány. Černý fond, který si důstojníci tak vytvořili, využívali posléze na nákup luxusních darů. Podezřelým vojákům nyní hrozí až 12 let vězení.

Na případ vojenskou policii upozornil tehdejší náčelník Generálního štábu AČR Pavel Štefka, krátce předtím, než funkci náčelníka opustil. Policie zatím mluví o škodě sedm miliónů korun, nicméně nevylučuje, že výsledná suma bude ještě vyšší. Podezřelí sloužili pod generálem Ivem Zbořilem, který působil i ve funkci náčelníka vojenské kanceláře prezidenta republiky. Podle Pavla Štefky je problém v nedostatečné kontrole, neboť útvar, který měl kontrolu provádět, přešel pod ministerstvo obrany. „Já jsem mohl kontrolovat výcvik a další záležitosti, funkcionáře, ale ekonomickou oblast nikoliv,“ komentoval pro ČT tehdejší situaci Štefka, který funkci náčelníka generálního štábu zastával od prosince 2002 do února 2007.

Policie se o fungování armády nebo ministerstva obrany zajímala již několikrát. V roce 1999 začala vyšetřovat skupinu vysokých armádních důstojníků kvůli podezření z ovlivňování zakázek na stavební úpravy letišť, na opravy letištní techniky a na opravy techniky letištního zabezpečení. Zakázku ve většině případů dostala určitá firma ještě před tím, než armáda vyhlásila výběrové řízení. Obvinění podle dostupných informací působili u hlavního úřadu nákupu majetku a služeb, na odboru vojenského letectví generálního štábu a na velitelství vzdušných sil ve Staré Boleslavi. Případ se dostal až k soudu. Loni v červnu však pražský městský soud stíhání osmi bývalých důstojníků zastavil s odůvodněním, že zanikla trestnost činu.

Loni v květnu protikorupční policie obvinila bývalého důstojníka armády ze zmanipulování zakázky za 5,2 milionu korun. Ten podle obvinění v roce 2003 jako důstojník pražské vojenské ubytovací a stavební správy účelově vyzval tři firmy k účasti na výběrovém řízení na stavební rekonstrukci. Vybral firmu a uzavřel s ní smlouvu o dílo, přestože tato společnost práce odvedla už dříve a dostala za ně zaplaceno. Podle policie tak mohl umožnit vítězné firmě získat pětimilionovou částku podruhé.

V lednu 2006 zadržela policie ředitele odboru infrastruktury ministerstva obrany Miroslava Beňa, když přebíral milionový úplatek od prokuristy firmy Trade Fides, jež zajišťuje ostrahu šesti muničních skladů. Zakázku za 2,7 miliardy korun získala bez výběrového řízení v roce 2003 na deset let. Důstojník byl obviněn z přijímání úplatků a také ze zneužití pravomoci veřejného činitele, obviněni byli i dva představitelé Trade Fides. Loni v květnu státní zástupce předal případ soudu.

Během loňského roku policisté obvinili kvůli zmanipulovaným stavebním zakázkám přes 20 lidí včetně vedoucích pracovníků Vojenské ubytovací a stavební správy. Mezi kontrakty, které byly podle policie ovlivněny, byla například plynofikace kotelny v Jindřichově Hradci, zakázky se ale týkaly mnoha provozních záležitostí zajišťovaných ministerstvem obrany.

Loni v říjnu policie obvinila z podvodu bývalého náčelníka prezidentské vojenské kanceláře, generálmajora Ivo Zbořila. Podvod měl spočívat v neoprávněném vyplácení finančních odměn v roce 2006. Podle svých slov chtěl generál odměnit muže, který pro něj pracoval, služebně ale spadal pod někoho jiného. Zbořil proto udělil odměnu, fotoaparát za zhruba 8000 korun, sám sobě a následně jej dal zaměstnanci. Generál uznal pochybení, zaplatil údajnou škodu a nedávno požádal o zastavení stíhání formou narovnání. V jeho rámci by měl další peníze věnovat na dobročinné účely.

Bývalý šéf Vojenské kanceláře prezidenta republiky byl obviněn policií.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod