Klaus vetoval skoro dvakrát tolik zákonů, než Havel ve svém druhém funkčním období

Praha - Oba čeští prezident jezdili na zahraniční návštěvy nejčastěji do sousedních zemí, zejména do Německa. Narozdíl od prezidenta Havla Václav Klaus šetřil udělováním milostí. V případě vrácených zákonů to bylo naopak. Prezident Klaus vrátil poslancům skoro dvakrát tolik zákonů, než Václav Havel ve svém druhém funkčním období.

Zahraniční cesty
Václav Klaus během prezidentského mandátu navštívil 51 zemí a pobýval téměř na všech kontinentech - vynechal jen Austrálii a jih Ameriky. Nejčastěji, devatenáctkrát, byl Klaus v sousedním Rakousku (kde trávil i některé dovolené), sedmnáctkrát zavítal do Německa. Na třetím místě jsou USA, kde Václav Klaus pobýval dvanáctkrát; často byl i v Itálii, Polsku nebo na Slovensku. Klausovými nejdelšími cestami v úřadu byly třináctidenní cesta po Asii předloni na podzim a jen o den kratší návštěva Číny v dubnu 2004. Celkem strávil prezident Klaus za posledních pět let v zahraničí přibližně 13 měsíců. 

Klausův předchůdce Václav Havel během svého druhého mandátu (1998-2003) navštívil 29 zemí. Osmkrát byl v Německu, šestkrát na Slovensku a v Portugalsku. V Havlově programu byly kvůli onemocnění poměrně často několikatýdenní dovolené na jihu Evropy, celkem strávil Václav Havel v zahraničí zhruba 11 měsíců. Během více než dvanácti let, které strávil ve funkci československé či české hlavy státu, navštívil Havel celkem 59 zemí a v zahraničí (včetně dovolených a léčebných pobytů) strávil zhruba 28 měsíců - tedy dva a čtvrt roku.   

Milosti
Od svého zvolení prezidentem udělil Václav Klaus 193 milostí, první z nich v prosinci 2003, zhruba devět měsíců po nástupu do funkce. Nejvíce, 53, jich udělil loni, v roce 2005 to bylo jen o tři milosti méně. Naopak pouze pět jich Klaus udělil v prvním roce svého mandátu. Václav Havel udělil během svého druhého funkčního období 445 milostí. Nejvíce, 105, jich bylo v roce 2000. Celkem v letech 1990 až 2002 udělil prezident Havel 1948 individuálních milostí. Vyhlásil také tři amnestie - nejrozsáhlejší v lednu 1990, dvě menší při nástupu do úřadu v únoru 1993 a o pět let později.    

Vrácené zákony
Václav Klaus vrátil poslancům celkem 31 zákonů. Nejvíce jich bylo v prvním pololetí roku 2006, kdy prezident vetoval celkem 12 zákonů. Od voleb v červnu 2006 a nástupu vlády sestavené ODS už Klaus nevrátil ani jeden zákon. Sněmovna prezidentské veto nepřehlasovala jen ve třech případech, jeden zákon později zrušil Ústavní soud a čtyři normy nevstoupily v platnost kvůli tomu, že je Klaus vetoval až začátkem června 2006 a sněmovna už o nich nestihla znovu hlasovat v původním složení. 


Prezident Havel během druhého mandátu vetoval 16 zákonů, poslanci jej ale ve všech případech přehlasovali. Ústavní soud nicméně později zrušil části kontroverzní novely volebního zákona z roku 2000, stejně jako některá ustanovení norem o politických stranách a ČNB. Úspěšnější byl Havel s vracením zákonů během prvního funkčního období (1993-1998) - z osmi vetovaných zákonů jej poslanci čtyřikrát nepřehlasovali.    

Vyznamenání
Během pěti let ve funkci udělil Václav Klaus na 110 státních vyznamenání, téměř tři čtvrtiny z nich byly medaile Za zásluhy. Nejvyšší české vyznamenání, Řád bílého lva, udělil Klaus devíti osobnostem z ČR i zahraničí. Václav Havel během svého druhého funkčního období udělil státních vyznamenání třikrát více, také on přitom nečastěji uděloval medaili za zásluhy. Mnohem častěji než Klaus pak sáhl po medaili Za hrdinství.