Mladí národní demokraté jsou registrovaní teprve od letošního září

Praha - Občanské sdružení Mladí národní demokraté (MND), které je pořadatelem sobotního pochodu Prahou, bylo zaregistrováno letos v září. Podle internetových stránek sdružení je jeho cílem mimo jiné sdružovat osoby zajímající se o ochranu demokratických hodnot a lidských práv, porušování mezinárodního práva a humanity či udržování a rozvoj právního státu. Řada odborníků však sdružení řadí mezi extremistické organizace sympatizující s nacismem.

Mladí národní demokraté, kteří mají podle svého mluvčího zhruba dvacet členů, tvrdí, že nemají žádné vazby na extremistické organizace v Česku. Podle Ondřeje Cakla ze sdružení Tolerance a občanská společnost, které monitoruje českou neonacistickou scénu, se Mladí národní demokraté rekrutují z členů hnutí Národní odpor. Jeho příznivci údajně vyznávají ideologii „nadřazenosti bílé rasy“ a otevřeně se hlásí k nacionálnímu socialismu a k hitlerovskému Německu. Název Mládí národní demokraté je podle některých odborníků překladem německého Junge Nationaldemokraten, což je „shodou okolností“ název mládežnické pobočky německé neonacistické partaje Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD).

Za sdružením Mladí národní demokraté stojí Erik Sedláček a Patrik Vondrák. Ze zveřejněných posudků, které si nechal vypracovat pražský magistrát od policie a odborníka na extremismus Zdeňka Zbořila, vyplývá, že Sedláček je spojován s organizací Národní odpor, zaměřenou na propagaci nacionalismu a antisemitismu. V rozhovoru pro server iDnes však Sedláček spojitost s touto organizací odmítl a označil ji za pokus o diskreditaci jeho osoby. Rovněž popřel spekulaci o tom, že byl letos v květnu zatčen na demonstraci Národního odporu v Brně.

Sedláček prý stojí za pražskou demonstrací, na níž se objevily vlajky s nápisem Národní odpor. Organizoval také shromáždění na podporu popírače holocaustu Ernesta Zündela, který dostal v Německu pětiletý trest odnětí svobody. Národní odpor organizoval letošní prvomájový pochod v Brně. Policie asi pět set pravicových radikálů rozehnala.

Podle serveru Antifašistické akce pochází šestadvacetiletý Sedláček z Ledče nad Sázavou a antifašisté jej řadí k intelektuální špičce české neonacistické scény. Podle stejného zdroje čelí Sedláček v souvislosti se svými aktivitami dvěma trestním oznámením. „Víme, že je trestně stíhán za propagaci nacismu a antisemitismu,“ řekl na konci října Hospodářským novinám první náměstek pražského primátora a člen magistrátního výboru pro bezpečnost Rudolf Blažek.

Patrik Vondrák , který údajně organizoval pochody radikálů někdejší židovskou čtvrtí i v minulosti, je podle internetových stránek anarchistické organizace Antifašistická akce známým neonacistickým aktivistou z pražských Dejvic. Čtyřiadvacetiletý Vondrák má údajně blízko k hnutí Národní odpor, jehož akcí se účastní. Loni v srpnu byl pořadatelem demonstrace před izraelským velvyslanectvím v Praze, jejíž účastníky policie zadržela, protože někteří z nich vyhrožovali útokem proti blíže neurčeným cílům v Česku. Vondrák tehdy řekl, že manifestace neonacistická nebyla a s Národním odporem neměla vůbec nic společného. Loni na podzim Vondrák neúspěšně kandidoval ve volbách do zastupitelstva hlavního města Prahy, a to jako bezpartijní na kandidátce politického hnutí Právo a spravedlnost.

Vydáno pod