Lékaři protestují proti prodloužení pracovní doby bez finanční kompenzace

Praha – Poslední plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka sjednotily Českou lékařskou komoru (ČLK) a odborové organizace ve zdravotnictví. Společně teď protestují proti návrhu na prodloužení pracovní doby o osm hodin týdně a proti omezení pravomocí ČLK. Lékařskou veřejnost zaskočilo i rozhodnutí ministra odvolat ředitele pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) Pavla Klenera.

Největší protesty se týkají návrhu prodloužit pracovní dobu lékařům a zdravotnímu personálu bez jakékoli finanční kompenzace. Ministr Julínek chce protlačit do novely zákoníku práce ustanovení, podle kterého by lékaři směli pracovat o osm hodin týdně déle, než je běžná pracovní doba. Prakticky by se tak legalizovaly přesčasy.

Základní pracovní doba by se rozšířila na 48 hodin týdně. Za tyto hodiny navíc by ale dostali běžný plat, tedy ne jako dosud navýšení o 25 procent, které jim náleží za přesčasy. Ministrovo řešení naráží na ústavní pořádek a není v souladu ani se směrnicemi EU.

Protestní akce lékařů proti prodlužování jejich pracovní doby podpoří i odborový svaz zdravotnictví a sociální péče, nicméně sám je ale pořádat nebude. Předseda svazu Jiří Schlanger dnes novinářům řekl, že mají vlastní návrh, jak řešit přemíru přesčasů. Shodli se na něm se zaměstnavateli. Návrh dají k posouzení ministerstvu práce a sociálních věcí, které zodpovídá za pracovní legislativu.

„My chceme dočasně zvýšit limit přesčasů z osmi na 16 hodin pro lékaře v nemocnicích a na 20 hodin pro záchranné služby. Za tyto hodiny by měli lékaři příplatek 25 procent. Pokud by na to nemocnice měla peníze, tak i vyšší,“ řekl pro ČTK Schlanger.

Nový zákoník práce platný od ledna dovoluje zhruba 400 hodin přesčasů za rok, řada lékařů ale pracuje navíc i 1000 hodin. Nemocnice to řeší dohodami, které dají lékařům vedle pracovní smlouvy. Pohybují se ale na hraně zákona.

Julínkův návrh podporují menší špitály a i šéfové asociací sdružující soukromé nemocnice a velké fakultní nemocnice. Prezident ČLK Milan Kubek nicméně poukazuje na to, že se ministr místo toho, aby problém překračování limitu přesčasových hodin řešil, snaží tímto rozhodnutím legalizovat současný nevyhovující stav.

Na první pohled vypadá návrh rozumně, nicméně legalizace současného protizákonného stavu přinese i následující problémy. Lékaři, kteří slouží přesčas mnohem více hodin, než jen oněch osm týdně, budou dále přepracovaní. To znamená, že navýšení o osm hodin týdně nebude stačit, a tudíž nemocnice a záchranky budou i nadále porušovat zákon.

Objevuje se i názor, že lékařům vyhovuje odpracovat si více přesčasových hodin, než kolik jim dovoluje zákoník práce, protože je to pro ně finančně výhodné. Kubek přiznává, že jsou lékaři na přesčasových hodinách závislí. Nicméně se domnívá, že tento stav je nevyhovující, a připomíná, že průměrný tarifní plat lékaře je na úrovni nebo pod úrovní průměrné mzdy v této zemi. „Nikde v civilizované Evropě není možné, aby lékaři polovinu svých příjmů měli díky službám,“ připustil Kubek kritický stav ve zdravotnictví s tím, že jedinou cestou je zvýšit výdaje na zdravotnictví.

ČLK dále obviňuje Julínka za to, že hodlá zákonem omezit pravomoci komory. „Návrh na změnu zákona by nevedl ke zlepšení profesní samosprávy, ale jeho cílem je podřídit nezávislou profesní samosprávu ministerstvu zdravotnictví, případně ji úplně likvidovat“, komentuje Julínkovy záměry Kubek. Jeho názor vychází z toho, že dle návrhu by ministr zdravotnictví mohl z vlastního rozhodnutí pozastavovat rozhodnutí lékařské komory až do doby, než o věci rozhodne pravomocný soud. Vzhledem k pomalosti soudů může ministr tímto úkonem profesní samosprávu zcela paralyzovat.

  • Předseda Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiří Schlanger. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/67/6619.jpg
  • Milan Kubek - prezident České lékařské komory autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/5/491.jpg