„Američané berou volby jako svátek,“ říká Jan Tříska

Dominantní událostí Spojených států jsou v těchto chvílích takzvané primárky, které se dnes přesunuly do svého nejkritičtějšího období – probíhá volební superúterý, kdy se bude volit naráz ve čtyřiadvaceti státech, kdo bude za demokraty a republikány nominován do Bílého domu. Toto téma proniklo i do rubriky Dobrého rána Profil ze 6. února, ve které hovořil moderátor Jiří Václavek pomocí telemostu z Los Angeles s hercem Janem Třískou.

Jste americký občan. Účastnil jste amerických primárek? Pokud ano, koho jste podpořil?
Zúčastnil jsem se. Před primárkami jsem se bez přestání díval na televizi a poslouchal rádio, protože primárky jsou pro každého Američana veliké vzrušení. Speciálně to platí o tomto roce, kdy se očekává, že konečně odejde Bushova administrativa a bude zvolená nová. Za Demokratickou stranu bude nominována buď Hillary Clinton, nebo Barack Obama. Naštěstí pro nás, kteří volíme demokraty, je to totéž, jako kdybychom si hodili mincí. Ať padne hlava nebo orel, bude to dobrý výsledek. Moje žena Karla dnes volila Hillary, já volil Baraca Obamu.

Jak probíhají primárky v místě, kde volíte? Je to podobné komunálním volbám v České republice, anebo je to show?
Komunální volby to nejsou v žádném případě. Příliš velká show to však také není. Velká show je to ale na CNN.

Probíhá to tak, že jsou na mnoha místech ve městě volební místnosti, kam se voliči dostaví a odevzdají svůj hlas?
Přesně tak. Kupodivu tato místa musíte dost pracně hledat, protože před tím, než můžete volit, musíte být zaregistrovaný volič. Jelikož je Los Angeles příšerně veliké (má 17 miliónů obyvatel, a po obvodu je větší než České republika), dá dost velkou práci najít místnost, ve které máte zrovna volit.

Vzpomínáte si na svoje první americké volby? Předpokládám, že když někdo z komunistického Československa emigroval do země, která má takto rozvinutý demokratický systém, musel to být trochu šok?
To je veliký šok. Veliký šok už je to, když se probudíte a první člověk, kterého potkáte na ulici, se vás zeptá, jestli už jste volil. Každý se vás na to ptá, přestože je třeba pět hodin ráno. Každý to považuje za svojí povinnost a je hrozně zvědavý, jestli už jste také volil. To je dost šokující a zajímavé. Lidé zde berou volby jako soukromý i veřejný svátek. Kupodivu se ale nikdo ptá, koho jste volil nebo koho míníte volit. To je vám zachováno jako vaše osobní věc, tajemství.

Existuje v Kalifornii někdo, kdo by řekl že byl George Bush dobrým prezidentem? Nebo je Kalifornie natolik liberálním státem, ve kterém člověk jako George Bush prostě nemá stoupence? Koneckonců guvernér Kalifornie (Arnold Schwarzeneger) je republikán?
Guvernér Kalifornie je republikán, ale za ženu má demokratku z rodu Kennedyů. Dnes byl v televizi a podpořil Johna McCaina a šel ho také volit. Jeho žena však volila Hillary a jejich dcera, kteréžto bylo právě osmnáct let, na sobě měla tričko s Barackem Obamou.
George Bush nemá v tomto státě skutečně mnoho stoupenců, ale ani v ostatních devětačtyřiceti státech, to nebude lepší. Americké volby jsou v roce 2008 natolik zajímavé a vzrušující, protože obyvatelstvo ve všech padesáti státech a distriktu Columbia očekává velikánskou změnu. Tedy změnu na stranu demokratů.

(redakčně kráceno)