Proběhla historicky první výměna špiónů mezi SSSR a USA

Berlín - Pilot amerického letectva později CIA Francis Gary Powers, jenž byl během studené války sestřelen při průzkumném letu nad Sovětským svazem, byl 10. února 1962 vyměněn za zajatého sovětského špióna Rudolfa Abela na proslulém mostě (Glienicker Brücke). Byla to historicky první výměna špiónů mezi Sovětským svazem a Spojenými státy.

Powers se narodil v Kentucky, studoval na Milligan College v Tennessee. V roce 1950 vstoupil do letectva a sloužil jako pilot stíhačky F-84 Thunderjet na základně v Georgii a v Koreji. Vzhledem ke svým výkonům na jednomotorovém proudovém letadle byl osloven americkou zpravodajskou službou CIA, nabídku přijal, a v roce 1956 se stal pilotem letounu U-2.

Powers pracoval pro CIA čtyři roky - 1. května 1960 bylo jeho průzkumné letadlo Lockheed U-2 sestřeleno salvou několika protiletadlových raket nad územím Sovětského svazu poblíž Sverdlovska. Tato událost a navazující dění jsou známé jako Aféra U-2. Powers byl v Rusku odzouzen na deset let v pracovních táborech za špionáž, nicméně po dvou letech byl na mostě špionů vyměněn za ruského špiona Rudolfa Abela dopadeného Američany.

Po svém návratu do Spojených států byl vyslýchán CIA a objevil se před vyšetřovací komisí Senátu. Ačkoliv byl kritizován za to, že neaktivoval destrukční mechanismus průzkumných zařízení, popřípadě že nepožil kyanidovou kapsli, vyšetřovatelé CIA i senátního výboru zjistili, že Powers za daných okolností nemohl jednat jinak.