Aleš Valenta získal zlatou medaili na zimních OH

USA/Utah - Akrobatický lyžař Aleš Valenta se na zimních olympijských hrách v Salt Lake City zapsal do srdcí všech sportovních fanoušků. V Deer Valley skočil jako první člověk na světě trojné salto s pěti vruty a získal zlatou medaili. Stal se tak jedním z největších hrdinů 19. zimních olympijských her.

Valenta začínal s gymnastikou. Vypracoval se až na majitele bronzové medaile z mistrovství ČSSR družstev. Poté ho oslovila i královna sportů - atletika. Věnoval se skoku o tyči. S lyžováním začal až v patnácti letech.

V roce 1991 se stal jako profesionální akrobat členem reprezentačního družstva. Sportovní nadšence si získal už na olympiádě v Naganu, kde obsadil čtvrtou příčku. O bronz jej tehdy připravil poslední skok Bělorusa Daščinského.

Valenta také vystavěl a provozuje centrum pro trénink i závody, a to jak ve freestyle ski, tak i pro snowboard. Tento areál, který se nachází v Alešově rodném městě Šumperku, je svým zázemím a možnostmi unikátním sportovním střediskem využívaným nejen aktivními sportovci z celého světa. Začátkem května 2007 ukončil kariéru ze zdravotních důvodů.

Vydáno pod