Rozhovor s předsedou poroty Valašského Křoví režisérem Milanem Schejbalem

Milan Schejbal absolvoval v roce 1990 režii a dramaturgii na DAMU. Dvanáct let působil jako dramaturg a později umělecký ředitel Žižkovského divadla. V letech 1994 - 2006  zastával stejný post v Divadle ABC. S amatérským divadlem je velmi intenzivně spjat již od roku 1975,  kdy založil soubor Anebdivadlo. Na celé řadě festivalů amatérských celků působí jako lektor seminářů, kurzů herectví a režie nebo jako člen odborných porot.

Jak hodnotíte letošní ročník přehlídky? Co Vás na něm mile překvapilo, nebo naopak něco, co by se dalo v příštích letech vylepšit?  

Letošní přehlídka navázala na ty minulé, které se mi zdály hodně úspěšně. Nebývá totiž obvyklé, aby se na krajských přehlídkách objevily dvě špičkové inscenace, což se letos splnilo. Mám na mysli Ornitologii (Malá scéna Zlín) a Orgasmus bez předsudků (SemTamFór). Co mě překvapilo a co si myslím, že je velmi pozitivním trendem, je právě ona dramaturgická volba souborů, které se neobracejí k osvědčeným titulům nebo k titulům prověřeným, ale naopak hledají nové náměty, neotřelá témata. To je podle mne správná cesta amatérského divadla.  

Pořadatelé byli lehce rozčarováni tím, že přijelo málo souborů. Cítíte to také jako problém tohoto ročníku?  

Ne, vůbec ne. V amatérském divadle nemůžete nikomu nařídit, aby ty inscenace dělal. Svoboda je tady veliká. Myslím si, že je úplně normální, že se jeden rok urodí více inscenací, druhý rok méně. Často za tím stojí různé mimodivadelní důvody. Nemyslím si, že sedm představení je na krajskou přehlídku málo. Ve Středočeském kraji v Rakovníku se koná přehlídka s daleko delší tradicí, kde se inscenace vybírají, a pokud vím, tak jich tam bude letos pět.  

Panovala v porotě shoda ohledně nominací?  

Panovala naprostá shoda. Nebylo nejmenších pochyb o nominaci Orgasmu bez předsudků. V podstatě jsme věděli hned po skončení představení, že je to jeden z horkých favoritů. Spíše jsme si lámali hlavu s inscenací Ornitologie, která má přece jenom prvky autorského herectví a autorské divadla. Divadelní Třebíč a Divadelní Děčín se spíše zaměřují na interpretační divadlo, tj. na texty, které jsou dané a interpretují se. Autorské divadlo má svou přehlídku v Písku. Proto jsme to vyřešili tak, že jsme Ornitologii doporučili podle jejího charakteru na národní přehlídku do Písku.  

Jaké jsou podle Vás vyhlídky Orgasmu bez předsudků na národní přehlídce?  

Myslím si, že pokud se podaří odstranit ještě drobné kosmetické nedostatky inscenace, tak má SemTamFór velkou šanci na to, aby slavil podobný úspěch jako loni s inscenací 1 + 1 = 3.