Italský expremiér Aldo Moro byl unesen a poté zavražděn

Řím - Aldo Moro patřil ke stálicím politické scény, poslancem Křesťanskodemokratické strany byl od roku 1946. Na přelomu 50. a 60. let stál v jejím čele jako generální tajemník a zastával rovněž vládní funkce, když byl mimo jiné pětkrát šéfem kabinetu. Únos a vražda tohoto populárního křesťanského demokrata a italského expremiéra byla událostí, která šokovala nejen celou Itálii.

Samotnou akci sice provedli členové ultralevicových Rudých brigád, ale nad vyšetřováním „aféry Moro“ se stále vznáší řada otazníků. Dosud nebylo zjištěno, kdo opravdu stál za expremiérovým únosem, proč vláda teroristům neustoupila a zda-li mohl být během 55 dnů věznění Moro nalezen. 

Během únosu teroristé při přestřelce zabili pět policistů, Moro byl zajat a odvezen autem připraveným opodál. Ke zločinu se přihlásily Rudé brigády (Brigate Rosse), které vznesly řadu požadavků - od propuštění jejich soudruhů až po zveřejnění manifestů. Italský expremiér byl však nakonec po 55 dnech věznění, 9. května 1978, nalezen zastřelený v kufru auta na via Caetani. Na nejvyšších místech se zvažovalo, zda se podmínky teroristů přece jen neměly přijmout. Rozpaky vyvolal i fakt, že Mora hledalo 50 000 policistů, a přesto jejich pozornosti unikl úkryt v domě na via Gradoli, kde byl otec čtyř dětí vězněn.

Ve čtyřech ostře sledovaných procesech dostaly vysoké tresty dvě desítky teroristů. Přesto stále panují dohady, zda Rudé brigády byly schopny tak náročnou akci provést a zorganizovat samy. Jeden ze zakladatelů hnutí Alberto Franceschini v roce 1998 dokonce řekl, že vedení Rudých brigád bylo zmanipulováno částí státního aparátu.