Pekelní andělé jsou na světě

Fontana (USA) - Burácející motorky, divoká vizáž a nespoutaná romantika, ale také násilí, drogy a kriminalita - to vše je spojeno s legendárním motorkářským klanem Hells Angels Motorcycle Club (HAMC). Ačkoli od první divoké jízdy Pekelných andělů uplynulo už několik desítek let, „andělé“ si svoji exkluzivní pozici mezi motorkářskými kluby udrželi dodnes.

První buňka Pekelných andělů vznikla 17. března 1948 v kalifornské Fontaně. Jméno Hells Angels odkazuje k 303. bombardovací letce, která bojovala za druhé světové války. Někdy se v této souvislosti také mluví o stejnojmenném válečném filmu producenta a režiséra Howarda Hughese z roku 1930.

Kluby Hells Angels jsou izolovaným světem s vlastními nekompromisními zákony. V čele klubu stojí prezident. Noví uchazeči o členství musí projít dlouhým přijímacím rituálem. Asi nejslavnějším prezidentem v dějinách HAMC je zakladatel pobočky v kalifornském Oaklandu Ralph „Sonny“ Barger (1938).


Pro Pekelné anděly jsou posvátné především dvě věci - klubové barvy a motorka. Emblém se skládá z obrázku okřídlené lebky v přilbě, nad kterou se klene nápis Hells Angels a pod ní je „domovenka“ s místním názvem klubu a také písmena MC. Další klasickou proprietou je nášivka „1%“, která značí jejich příslušnost k údajnému jednomu procentu motorkářů, které Americká motocyklová federace odmítla přijmout do svých řad.