David Livingstone - první Evropan, který prošel Afrikou

Blantyre (Skotsko) - David Livingstone se do dějin zapsal především jako první Evropan, který prošel Afrikou od západu na východ a mimo jiné objevil Viktoriiny vodopády na řece Zambezi. Tento skotský lékař, misionář a cestovatel se narodil 19. března 1818 v obci Blantyre ve Skotsku. Jako misionář a humanista měl vřelý vztah k Afričanům bez jakýchkoliv rasistických předsudků. Kritizoval chamtivost Evropanů a stal se vášnivým odpůrcem otrokářství. Zemřel při výpravě 1. května 1873 na břehu jezera Tanganika na území dnešní Zambie. Podle cestovatele a novináře Michala Horáčka je i na začátku 21. století možné objevit v Africe něco nového: „V Africe je spousta etnik, jejichž kultury se stále udržují a jsou pro nás inspirativní a zajímavé.“

Po studiích medicíny a řečtiny nabídl své služby Londýnské misionářské společnosti. Chystal se na misi do Číny, nakonec však v roce 1840 odcestoval do Jižní Afriky, kam jej zlákal průkopník misionářského působení v Africe Robert Moffat, s jehož dcerou se Livingstone později oženil. Působil na misi v dnešní Botswaně, stále častěji se vydával na průzkum neprobádaných oblastí, přičemž došel až k řece Zambezi.
   
V letech 1853-1856 podnikl expedici, při níž přešel Afriku z Luandy v Angole do mosambického Quelimane, prozkoumal tok Zambezi a objevil velkolepé vodopády, které nazval dle britské královny Viktorie. Při svých dalších výpravách prozkoumal velmi rozlehlé území, zanesl do mapy tisíce přesně změřených bodů, sestavil přesný popis tras, objevil množství neznámých objektů a pořídil i bohaté sbírky přírodnin.