Jiří Čunek - první politik, který se po zbavení obvinění vrátil do své funkce

Praha - Prezident Václav Klaus po pěti měsíční pauze jmenoval předsedu KDU-ČSL Jiřího Čunka zpět do křesla vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Předcházelo tomu listopadové zastavení trestního stíhání lídra lidovců a dohoda šéfů tří koaličních stran a ministra zahraničí Karla Schwarzenberga ohledně zprůhlednění Čunkových financí. Šéf křesťanských demokratů se tak stal prvním českým politikem, který se poté, co jej státní zástupce zbavil podezření z korupce, vrátil do ministerské funkce.

Kvůli osobním problémům českou vládu opustila řada ministrů a dokonce i jeden premiér. Nikdo z nich se ale do funkce již nevrátil, přestože například kauza sociálně demokratického premiéra Stanislava Grosse byla podobně jako Čunkův případ definitivně odložena.

Osobní problémy dohnaly k rezignaci i Stanislava Grosse 

Právě okolnosti rezignace sociálně demokratického premiéra Stanislava Grosse, který opustil premiérské křeslo v dubnu 2005 po pouhých devíti měsících v čele kabinetu, způsobily největší rozruch na české politické scéně. Gross tehdy nebyl schopen vysvětlit nejasnosti kolem koupě svého bytu v roce 1999.

V únoru 2005 dostala policie kvůli nejasnostem ohledně pořízení Grossova bytu pět trestních oznámení. Média i opozice Grosse kritizovaly za to, že nedokázal doložit, jak získal 1,2 milionu korun, které údajně použil na čtyřmilionový byt jako zálohu. V prosinci 2005 policie kauzu poprvé odložila. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká ji ale otevřela. Případ byl však v únoru 2007 za souhlasu obvodního zastupitelství i napodruhé odložen a v prosinci téhož roku byl definitivně uzavřen. Bývalý premiér Stanislav Gross nyní působí v advokacii a k návratu do politiky se nevyjadřuje.

Kromě koupě bytu dostala Grosse ještě jako premiéra do potíží i jeho manželka Šárka, která chtěla vybudovat v Proseku luxusní bytový komplex společně s přítelkyní Libuší Barkovou, která je stíhána za téměř osmimilionový pojistný podvod.

Kalvoda - hlavní oběť neoprávněného užívání titulu

Místopředseda vlád Václava Klause Jan Kalvoda (ODA)  rezignoval po téměř pěti letech v prosinci 1996 na vládní funkci v souvislosti s neoprávněným používáním titulu JUDr. Zároveň se tehdy vzdal i poslaneckého mandátu. Do politiky se již nevrátil a působí v advokacii. Kvůli neoprávněnému užívání titulu kromě Kalvody rezignovali v roce 1996 a 1997 i poslanci Ondřej Zemina (ODS) a Pavla Jurková (KDU-ČSL). Vzdát se kvůli témuž důvodu mandátu odmítla poslankyně Anna Röschová (ODS) a Marie Noveská (ČSSD), která na rozdíl od ostatních ani nezískala úplné právnické vzdělání.

Ministr Ivo Svoboda skončil ve vězení

Vládu Miloše Zemana musel opustit v  červenci 1999 tehdejší ministr financí Ivo Svoboda (ČSSD). Důvodem byla Svobodova účast v kauze vytunelováné mělnické společnosti Liberta; později byl Svoboda odsouzen k pěti letům vězení. O čtyři měsíce později rezignoval tehdejší místopředseda vlády Egon Lánský (ČSSD), a to ze zdravotních důvodů. Nicméně podle spekulací některých médií byla v pozadí jeho rezignace nespokojenost předsedy vlády s jeho prací, ale i skutečnost, že dostatečně nevysvětlil finanční operace spojené se svým kontem v Rakousku.

Lukrativní pozemky zlomily vaz ministru Zgarbovi

Ani vládě Jiřího Paroubka se nevyhnula rezignace spojená s osobními problémy. Ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) podal v listopadu 2005 demisi, a to především kvůli aféře Pozemkového fondu, který umožnil spekulantům získat lukrativní pozemky. V médiích se rovněž spekulovalo o jeho nevyjasněných majetkových poměrech či o možném střetu zájmů, kterého se údajně mohl dopustit v listopadu 2004, když ve sněmovně prosazoval zákon o nájmu půdy, aniž by upozornil na to, že sám pozemky pronajímá.

Poslanec Kraus a jeho kakaová aféra 

I z poslanecký lavic je znám případ, kdy poslanec rezignoval v důsledku podezření z trestného činu. Jednalo se o sociálního demokrata Michala Krause, který byl podezřelý z praní špinavých peněz a pokusu o podvod. Kraus při cestě do Ghany měl podepsat smlouvu o zakoupení podniku PBC na zpracování kakaových bobů za půl miliardy korun jako ředitel podniku ProAfri. Transakce se ale nakonec neuskutečnila. Krátce po návratu z Ghany vyšel údajně vstříc Rigově prosbě a nabídl mu spořitelní účet své matky k převodu 50.000 dolarů v korunách. Orgány činné v trestním řízení Krause dosud neobvinily, nicméně vyšetřování podle dostupných informací zatím není ukončeno.

Lidovci tvrdě stáli za Čunkem a ten se nakonec vrátil

Vysoký vládní post Čunek opustil vloni 1. listopadu kvůli tomu, že nejvyšší státní zástupkyně znovu otevřela případ jeho údajné korupce. Byl podezřelý z toho, že jako vsetínský starosta přijal před šesti lety půlmilionový úplatek. Jeho trestní stíhání 20. listopadu již podruhé zastavil jihlavský státní zástupce Arif Salichov. Hned začátkem prosince celostátní výbor KDU-ČSL rozhodl o Čunkově opětovné nominaci do vládních funkcí. Premiér Topolánek však s Čunkovým návratem do vlády nespěchal především proto, že proti se postavil nejmenší koaliční partner Strana zelených. Zejména ministr zahraničí Karel Schwarzenberg už dříve uvedl, že odejde z vlády, pokud do ní Čunek znovu vstoupí, aniž důvěryhodně vysvětlí své osobní finance.

V den druhé prezidentské volby premiér vzkázal lidovcům, že  pokud budou chtít  mít Jiřího Čunka ve vládě, budou ho tam mít. Nicméně od té doby několikrát potvrdil, že Čunkův návrat je podmíněn dohodou mezi šéfem lidovců a Schwarzenbergem.

Tři dny před rezignací lídra KDU-ČSL Česká televize (ČT) uveřejnila reportáž, podle níž v 90. letech Čunkova rodina pobírala od státu sociální dávky a příspěvky na bydlení, ačkoliv v té době Čunek uložil do bank celkem 3,5 milionu korun. Čunek poté oznámil, že podporu získal v souladu s tehdy platnými zákony a případ necítí ani jako etické selhání. Policie případ odložila s tím, že se neprokázalo, že Čunek zamlčel příjmy důležité pro přiznání dávek sociální podpory.

  • Bývalý premiér a bývalý předseda ČSSD autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/63/6232.jpg
  • Jan Kalvoda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/157/15686.jpg
  • Bývalý poslanec ČSSD Michal Kraus autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/65/6406.jpg