Joschka Fischer slaví narozeniny

Berlín - Německý politik, Joschka Fischer, jenž se narodil 12. dubna, je patrně jeden z mála politiků, který nemá ani maturitu, přesto byl ministrem zahraničí. V mládí jej zasáhla revoluční vlna a bojoval za levicové ideály. Jeho smysl pro humor a extrovertní povaha mu zřejmě pomáhaly k postu nejoblíbenějšího politika v zemi. Joseph Martin Fischer se narodil v roce 1948 v německém Gerabronnu. Jeho rodina byla po válce odsunuta z Maďarska. Střední školu nedostudoval a odcestoval do Velké Británie. V šedesátých letech se Fischer připojil k mohutné revoluční vlně, která zasáhla německé univerzity.

Vysokou školu oficiálně nestudoval, navštěvoval však některé přednášky na frankfurtské univerzitě a četl díla levicových ideologů Marxe, Hegela a Lenina. Vstoupil do radikální organizace Revoluční boj, která se snažila o zrušení klasických kapitalistických ekonomických vztahů a jejich nahrazení samosprávou dělníků, sdružených v odborových organizacích. Účastnil se aktivně i násilných pouličních střetů s policií.

V sedmdesátých letech pracoval jako dělník, taxikář nebo knihkupec. Začal se angažovat v rozvíjejícím se hnutí ekologicky smýšlejících aktivistů. Do strany Zelených vstoupil v roce 1981. Z řadového poslance se Fischer postupně vypracoval na nejznámějšího představitele strany, který se značnou měrou zasloužil o to, že se Zelení stali etablovanou politickou silou. Dvakrát plnil funkci ministra životního prostředí ve spolkové zemi Hesensko. Po parlamentních volbách v roce 1998, si jej jako ministra zahraničí do svého kabinetu vybral kancléř Gerhard Schröder.

Za svou politickou kariéru prodělal několik krizí, od podpory německé účasti na akcích NATO v Kosovu, přes zveřejnění fotografií z počátku 70. let, zachycujícího Fischera útočícího na policistu. Nejvíc však Fischera poškodila aféra, v níž jeho ministerstvo čelilo obvinění, že v letech 2000 až 2002 dopustilo zneužití liberální vízové politiky. Podle kritiků to přivedlo do Německa množství prostitutek, zločinců a ilegálních dělníků.

Po volbách v roce 2005 se Fischer rozhodl ukončit svoji politickou kariéru. Po odchodu z vrcholné politiky přednášel na univerzitách a založil si vlastní poradenskou firmu. Zahraniční politice se věnuje i nadále jako jeden ze zakládajících členů sdružení Evropská rada pro zahraniční vztahy.

Vydáno pod