Zemřel automobilový konstruktér Henry Royce

UK/Alwalton - Henry Royce se narodil 27. března 1863 v malém městečku Alwaltonu v anglickém hrabství Huntingdonshire. Již v útlém věku se zajímal o vše, co bylo poháněno elektřinou. Jeho rodině se hospodaření na mlýně pronajatém od anglikánské církve nedařilo, a tak se přestěhovala do Londýna. Zde dostal Henry možnost věnovat se své vášni naplno.

Ve dvaceti letech založil Royce spolu spřítelem vlastní firmu, která vyráběla dynama, elektromotory a jeřáby. Zájem o automobily přivedl slavného konstruktéra až ke koupi několika vozů evropských značek. S žádným z nich však nebyl z technického hlediska spokojen, a tak se rozhodl věnovat výrobě vlastních automobilů.

První Royce s motorem o výkonu deseti koňských sil vyrazil na cestu roku 1904. Stalo se tak tři roky od založení automobilky. Royce postupně přestavěl k plné spokojenosti jejich majitelů ještě další dva automobily. Když se o nadaném konstruktérovi dozvěděl obchodník a motoristický nadšenec Charles Rolls, uzavřel s ním dohodu. Royce vyráběl auta a Rolls je prodával pod značkou Rolls-Royce.

Royce byl zvyklý tvrdě pracovat, ale byl také proslulý svým nezdravým způsobem stravování. To bylo také důvodem jeho nemoci, která propukla už v roce 1911. Jeho zdraví se díky hektickému způsobu života stále zhoršovalo. Slavný automobilový konstruktér se musel dokonce v Londýně podrobit operaci. Lékaři mu v jeho necelých padesáti letech dávali už jen několik měsíců života. Royce nakonec zemřel 22. dubna 1933.