Olda Říha stál u zrodu Katapultu

Praha - Veterán české rockové scény, kytarista, zpěvák, skladatel a producent Oldřich Říha slaví 18. května narozeniny. Veřejnosti se představil v roce 1963, kdy vystupoval v plzeňské měšťanské besedě. Později, na začátku 70. let, založil s Jiřím „Dědkem“ Šindelářem a Vladimírem Krampolem kapelu Mahagon. Skupina působila v Plzni a Západočeském kraji a jednalo se o jednu z nejpopulárnějších skupin. Koncem roku 1974 „orgány státní moci“ vydaly na Mahagon totální zákaz činnosti pro celý tehdejší Západočeský kraj.

Po zákazu přesídlil Říha do Prahy, kde vystupoval ve skupině Františka Ringo Čecha. Zakrátko se dal znovu dohromady s Dědkem a kapela Mahagon tak přesídlila do Prahy. V srpnu 1975 se skupina Mahagon po neúspěšném jednání s pražskou stejnojmennou kapelou přejmenovala na Katapult.

Dědkova hudba s texty Ladislava Vostárka bodovala u posluchačů a Katapult se stal jednou z nejpopulárnějších skupin v zemi. Prodal statisíce desek a dvakrát zvítězil v anketě Zlatý slavík (1979, 1980).

Zanedlouho však úřady zakázaly skupině vystupovat i v Praze. Katapult přesto úspěšně vystupoval ve zbytku republiky a například také v Polsku. V polovině 80. let vznikly také Říhovy sólové projekty, které však řada skalních příznivců nepřijala.

Zatímco po změně režimu již Říha a Katapult nemuseli čelit zákazům, provázely jejich kariéru půtky s kritiky. V roce 1990 ovšem skupina přerušila činnost, neboť Dědek odjel do USA. Říha však již tehdy tvrdil, že „Katapult nikdy nekončí“. Comeback opravdu přišel a to v roce 1993. Říhou vedená hardrocková trojice si potom zahrála například před koncerty skupin Deep Purple nebo Status Quo a loni ji posluchači rádia Beat vybrali do Beatové síně slávy.

Oficiální prezentace Oldy Říhy zde: