Pražský hotel Jalta přivítal první hosty

Praha - Proslulý hotel Jalta, který dotváří osobitou architekturou kolorit horní části Václavského náměstí v Praze, si letos připomíná dvojité výročí. Své služby nabídl hostům poprvé 1. června před padesáti lety, a v prosinci uplyne 100 let od narození jeho tvůrce, architekta Antonína Tenzera. Přes své relativní mládí je hotel kulturní památkou a v rámci historického centra Prahy figuruje i na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Je totiž nejhodnotnější pražskou architektonickou realizací 50. let - socialistického realismu.

O vznik hotelu na místě domu vybombardovaného v roce 1945 se přičinil tehdejší prezident Antonín Zápotocký. Projekt původně běžného hotelu se brzy změnil na hotel prvotřídní. Architekt Tenzer dostal volnou ruku a navrhl budovu do posledního detailu, bez typizovaných prvků. Většina věcí byla zhotovena na míru, třeba i vodovodní baterie u umyvadel.

Dnes hotel společnosti Flow East, který hostil mezi jinými celebritami také dalajlamu či amerického herce Bruce Willise, nabízí svým hostům čtyřhvězdičkový luxus v 94 pokojích. Navazuje i na tradice společenských akcí, poskytuje místo pro obchodní jednání, tiskové konference, recepce, ale i módní přehlídky, aukce nebo oslavy a koktejlové večírky.