Byla založena Organizace pro osvobození Palestiny

Jeruzalém - Organizace pro osvobození Palestiny (Palestine Liberation Organization) byla založena Ligou arabských států 2. června 1964 na 1. kongresu Palestinské národní rady. Cílem kongresu, který se konal v jordánském sektoru Jeruzaléma, bylo vytvořit takovou organizaci, jež bude zastřešovat všechny hlavní palestinské organizace. Téhož dne byla také přijata Palestinská národní charta, která označila Palestinu za historické území patřící celému arabskému světu. Charta uznala za Palestince i Židy palestinského původu, ale jen v případě, že se rozhodnou žít s ostatními v míru.

Organizace pro osvobození Palestiny se začala výrazněji prosazovat v červnu 1967 po prohrané arabsko-izraelské válce. Po obsazení pásma Gazy a západního břehu Jordánu byla Palestinská národní charta bohužel doplněna o další bod, ve kterém byl ozbrojený boj označen za jediný prostředek k osvobození Palestiny. O rok později vstoupily do organizace i různé militantní a ozbrojené složky.

Po další prohrané arabsko-izraelské válce v říjnu 1973 vedení organizace stanovilo tezi o mírovém spolužití dvou států v Palestině. Tímto aktem byla nepřímo uznána existence Izraele jako státu. Toto rozhodnutí  následně vyvolalo rozbroje uvnitř organizace a způsobilo její rozštěpení, odstoupilo několik dílčích organizací. 

Organizace pro osvobození Palestiny se během své dlouholeté existence stala velkým byrokratickým aparátem, který měl svého času téměř 90 zastupitelství po celém světě.

Předsedou organizace je Mahmúd Abbás. Stal se jím v roce 2004 poté, co zemřel jeho předchůdce Jásir Arafat, který byl ve funkci předsedy od roku 1969.