Herečka Libuše Šafránková slaví narozeniny

Praha - Jedna z nejoblíbenějších a nejpůvabnějších českých hereček Libuše Šafránková se narodila 7. června 1953. Přízeň filmařů i diváků si už několik desítek let udržuje nejen díky své kráse a mladistvému zjevu, ale i díky komediálnímu talentu a procítěnému projevu. Už více než tři desítky let je provdaná za herce Josefa Abrháma, se kterým má syna, a od října 2006 je babičkou. Šafránková se narodila v Brně, kde také navštěvovala různé dramatické kroužky. Po absolvování brněnské konzervatoře zakotvila v roce 1971 v Praze. Po ročním angažmá v Divadle Za branou nastoupila do Činoherního klubu, na jehož scéně pak působila dvacet let.

Přestože v divadle vytvořila řadu rolí, diváci ji znají především z filmového plátna a z televizních obrazovek. Proslavila už její první filmová role Barunky v televizní adaptaci Babičky. Do paměti diváků se zapsala také jako titulní hrdinka pohádky Tři oříšky pro Popelku, vodnice v komedii Jak utopit doktora Mráčka, manželka ve filmu Vrchní prchni nebo nevěrná manželka ve filmu Vesničko má středisková.

V pozdějších letech zaujala například její postava zpěvačky v oscarovém Koljovi, za kterou dostala v roce 1997 Českého lva, a blýskla se v rolích maminek ve filmech Obecná škola, Báječná léta pod psa nebo v seriálu České televize Četnické humoresky.