Aktivisté Greenpeace blokují radarovou kótu již šest týdnů

Výběr událostí od obsazení radarové kóty 718 v Brdech aktivisty Greenpeace, proti kterým zasáhli vojáci:

28. dubna 2008 - Členové ekologické organizace Greenpeace obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má stát americký protiraketový radar. Asi dvacítka lidí poblíž kóty 718 postavila vojenský stan. Přímo nad kótou mezi stromy rozvinuli velké plátno s nakresleným terčem, na třech stromech ukotvili plošiny, na nichž byli aktivisté - horolezci. Protestovali tak proti zamýšlené stavbě radaru.

3. května - Aktivisty navštívili dva středočeští poslanci ČSSD, příbramský starosta Josef Řihák a předseda sněmovního zahraničního výboru Jan Hamáček.

5. května - Aktivisté chtěli v Praze předat dopis generálnímu tajemníkovi NATO Jaapovi de Hoop Schefferovi. Mimo jiné ho zvali k návštěvě svého tábora v Brdech. Osobní předání dopisu se ale nepodařilo. Stejnou pozvánku předtím poslali i ministryni obrany Vlastě Parkanové.

„Svojí přítomností na místě, kde oni páchají přestupek, bych rozhodně ničemu neprospěla. Nemám v úmyslu navazovat kontakt s ekologickou organizací na místě, které k tomu není určené, které je určené pro výcvik armády,“ uvedla k tomu později Parkanová.

Aktivisty navštívili sociálnědemokratičtí poslanci za Plzeňský kraj - Václav Votava a Václav Grüner. S nimi přišel i krajský zastupitel Václav Koubík.

8. května - Aktivisté hnutí Greenpeace a Ne základnám pokřtili na kótě 718 patnáctimetrový dřevěný most setkání, který podle nich nemá na rozdíl od radaru lidi rozdělovat, ale spojovat. Dle aktivistů se tam během dne vystřídalo 150 lidí, vpodvečer jich tam bylo téměř 70, vojenská policie udávala přes 40. Zazpívala tam Monika Načeva s britským kytaristou Justinem Lavashem.

12. května - Vedoucí protiradarové kampaně Greenpeace Jan Freidinger zhruba odhadl dosavadní náklady na dvoutýdenní pobyt aktivistů na kótě do 100.000 korun.

30. května - Poslankyně Strany zelených Věra Jakubková, první místopředsedkyně strany Dana Kuchtová a další členové strany navštívili aktivisty. Podle Kuchtové tam přišli hlavně proto, aby jim vysvětlili, že ministři zelených, kteří ve vládě zvedli ruku pro radar, nerespektovali většinové stanovisko strany.

2. června - Aktivisté si na místě radarové kóty vyhlásili samostatný mírový stát Peaceland. Má to prý být stát, jehož občané odmítají umístění amerického radaru v Brdech.

8. června - Výkonný ředitel Greenpeace Jiří Tutter uvedl, že aktivisté se snaží zprovoznit vlastní rádiové vysílání. Na frekvenci 108 FM chtějí začít pod názvem Rádio Svobodné Brdy vysílat o dění z tábora, kde oslavují vyhlášení nezávislosti takzvaného státu Peaceland. Součástí oslav je koncert. Vojenská policie zpřísnila hlídky.

9. června - Vojáci aktivisty z kóty odvezli.