Valentina Těreškovová odstartovala do vesmíru

Moskva - Valentina Těreškovová zajistila body sovětskému kosmickému programu, když se jako první žena podívala na Zemi z oběžné dráhy. 16. června 1963 vystoupala bývalá tkadlena Těreškovová nad oblaka, a stala se tak tehdy nejpopulárnější ženou světa. Legendární let Těreškovové tehdy završil triumf sovětské kosmonautiky po letu prvního člověka, Jurije Gagarina do vesmíru v dubnu 1961. Američané pak kontrovali přistáním prvních lidí, Američanů Neila Armstronga a Edwina Aldrina z lodi Apollo 11, na Měsíci v červenci 1969. První Američanka, Sally Rideová, se však podívala na oběžnou dráhu až o 20 let později.

Do vesmíru se Těreškovová vznesla na palubě lodi Vostok 6. Za 71 hodin letu obletěl přes čtyři tuny vážící modul osmačtyřicetkrát zeměkouli ve vzdálenosti 181 až 231 kilometrů. Během letu se na pět kilometrů přiblížila k Vostoku 5 s Valerijem Bykovským. Těreškovová přistála se svou raketou 19. června 1963 asi 620 kilometrů od Karagandy.

Sláva sovětské kosmonautky se roznesla do celého světa, následovaly cesty a přednášky po spřátelených zemích. První zastávkou při zahraničním turné bylo dva měsíce po úspěchu Československo, kde obdržela snad všechny řády a vyznamenání, které mohla. Československo poté navštívila ještě několikrát, naposledy v roce 1987.

Těreškovová nyní pracuje ve Středisku přípravy kosmonautů a vede vládní centrum, které organizuje ruské domy vědy a kultury ve světě. Na otázky, jak se změnil její život po revolučních událostech počátkem 90. let, odpovídá, že „prostě pracuje a nestěžuje si“. A zda by se opět vydala na výlet ke hvězdám? Jednoznačně odpovídá, že samozřejmě a ráda.