Kauza Kuřim má za sebou první týden projednávání, v případu jasno zatím není

Brno - Proces v kuřimské kauze bude pokračovat od úterý 24. 6. výslechy dvaceti svědků. Po nich by mělo přijít na řadu promítnutí dvou videozáznamů s týraným Ondřejem. První týden soud vyslýchal šestici obviněných - sestry Kláru a Kateřinu Mauerovy, Barboru Škrlovou, jejího bratra Jana Škrlu, Jana Turka a Hanu Bašovou, kterým za brutální týrání Ondřeje a Jakuba hrozí až dvanáct let. Většina z nich ale odmítla vypovídat. V tom, co uvedli, jsou rozpory a případ se tak stává ještě zamotanějším. Matka hochů Klára Mauerová se k týrání doznala plně, Kateřina Mauerová částečně. Barbora Škrlová ale označila sebe sama za obět týrání sester Mauerových a Bašové.

úterý 17. června soud zahájil dlouho očekávaný proces. Soudce Pavel Göth rozhodl, že jednání bude přístupné veřejnosti. O uzavřený proces usilovala obhajoba i obžaloba. Státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová v obžalobě uvedla, že utrpení Ondry a Jakuba bylo při týrání tak velké, že budou po celý svůj život potřebovat pomoc psychiatra. Týrání bylo podle ní nejen brutální, ale navíc rafinované, aby byl pocit hrůzy u obou dětí ještě intenzivnější. Obvinění si vyslechlo jen pět aktérů - Hana Bašová, alias teta Nancy, se procesu na vlastní žádost neúčastní.

Jako první vyslechl soud matku Ondry a Jakuba Kláru Mauerovou. Ta se k brutálnímu týrání synů přiznala, byla ale prý zmanipulována sestrou a Barborou Škrlovou. Hájila se tím, že chtěla pomoci údajné třináctileté dívce Anně (ve skutečnosti Škrlové). S léčbou Aničky a s výchovou Ondry a Jakuba jí prý pomáhal prostřednictvím zpráv SMS z mobilu tajemný „pan doktor“.

168 hodin (zdroj: ČT24)

Ve středu 18. června výslechy pokračovaly. Kateřina Mauerová, Bašová, Turek i Škrla vinu odmítli. Kateřina Mauerová, Škrlová a Škrla odmítli vypovídat, což znamená, že učinili jen krátké prohlášení a pak se četly policejní výslechy. Kateřina Mauerová připustila, že se sestrou dostávaly instrukce z mobilu. Podle některých informací mohla být tajemným doktorem sama Kateřina. Jiné verze hovoří o tom, že v pozadí stál otec Barbory Škrlové Josef.

Barbora Škrlová ke svému obvinění uvedla, že Ondřeje opravdu topila, udělala to ale prý pod nátlakem, což potvrdila i Kateřina. Škrlová pak prohlásila, že byla týrána stejně brutálně jako Ondřej a Jakub a navíc sexuálně zneužívána. Za své trýznitele označila sestry Mauerovy a Bašovou, která měla podle ní iniciovat sexuální orgie. Tuto verzi částečně potvrdili i Škrla a Kateřina Mauerová. Zazněl jeden z posudků, podle něhož Škrlová věřila tomu, že má náboženské poslání. Škrlová ale spojitost se sektou údajně odtrženou od Hnutí grálu během procesu odmítla. Jan Turek trval na své nevině, přiznal však, že půjčil Kateřině psí klece. V nich byli hoši také týráni.  

Druhý den procesu zakončily výpovědi Ondry a Jakuba, které potvrdily jejich brutální týrání. Matka je škrábala vidličkou, pálila cigaretou a řezala ostrými předměty. Nazí byli zavíráni do klecí. Bratři uvedli, že je týrala matka, teta Kateřina a další lidé.

Ve čtvrtek 19. června se soud pokoušel zjistit identitu tajemného „pana doktora“, který Kláře radil s výchovou hochů. Klára Mauerová policii řekla, že to byl psycholog Andrej Zejnalov z Ázerbájdžánu, doktora tohoto jména ale Interpol nevypátral. Vyšlo najevo, že poměrně vysoký nájem za dům v Kuřimi, v němž byl Ondřej týrán, platila jeho teta Kateřina. Zároveň soud přečetl lékařkou zprávu, že které vyplývá, že Jan Turek dříve brutálně napadl svoji exmanželu Lucii Turkovou.    

Celkem by mělo být v procesu vyslechnuto na šedesát svědků a sedm znalců. Rozsudek by mohl padnout na konci prázdnin.