V Obninsku byla spuštěna první jaderná elektrárna

Obninsk (Rusko) - V blízkosti Obninska, městečka vzdáleného zhruba 110 kilometrů jihozápadně od ruské metropole Moskvy, byla 27. června 1954 uvedena do provozu první jaderná elektrárna na světě. Kolem elektrárny bylo záhy po jejím spuštění vybudováno celé město a řada laboratoří, které z Obninska vytvořily středisko sovětského jaderného výzkumu.

Elektrárna měla grafitový, vodou chlazený reaktor AM-1 o výkonu 5 000 kilowatt a elektřinu do sítě dodávala 5 let. Později byla využívána pouze k vědeckým účelům. I když byl její výkon na dnešní poměry malý - jen 5 MW - jednalo se o první „civilní“ využití jaderné energie v historii. Postupem času však význam reaktoru nebyl ani z odborného hlediska tak velký, aby ospravedlnil vysoké náklady na jeho další provoz. Proto koncem dubna 2002 Rusko svou nejstarší jadernou elektrárnu definitivně uzavřelo.

Historie jaderné energie se začala psát už v prosinci 1953. První elektrickou energii uměl už tehdy vyrobit americký pokusný reaktor EBR-1. Ačkoli vzniklá energie dostačovala pouze k rozsvícení čtyř žárovek, jaderný výzkum pokračoval dál. Ještě téhož roku na pokusné jaderné střelnici explodovala první sovětská vodíková (termonukleární) bomba. Její tvůrce akademik Kurčatov tehdy prohlásil: „Držíme v ruce atomový meč. Přišel čas uvažovat i o mírovém využití jaderné energie“.

Vydáno pod