Narodil se vynálezce lodního šroubu Josef Ressel

Chrudim - Josef Ressel, český rodák, jehož život je však spjatý především s oblastí severojadranského přímoří, obohatil možnosti lodní přepravy vynálezem lodního šroubu. Díky němu se plavidla mohla pohybovat rychleji než dosud. Pro svou důvěřivost svůj vynález nijak neskrýval, a nárokovat si jej začali i jiní. Kromě lodního šroubu zdokonalil také lis na víno, vynalezl i pneumatickou potrubní poštu. Josef Ressel se narodil 29. června 1793 v Chrudimi do česko-německé rodiny. Vystudoval gymnázium v Linci a před kariérou v armádě dal přednost lesnické akademii. Od roku 1921 pracoval jako lesník v Kraňsku (na území dnešního Slovinska), později byl lesmistrem u přímořského Terstu. Zde poprvé experimentoval s myšlenkou lodi poháněné šroubem.

Resselův přínos vědě a technice spočívá ve vynálezu lodního šroubu. Ten, připevněný vodorovně s trupem lodě za kormidlem, funguje na principu vrtule a loď pohání. Ressel jej zkombinoval s možnostmi parního stroje a zvýšil tím rychlost plavby. Nápad si dal patentovat v roce 1827. První plavba lodi poháněné novým způsobem se uskutečnila v roce 1829, náklady na vybudování plavidla Civetty hradil bohatý obchodník Ottavio Fontana.

O svém vynálezu často diskutoval bez obav, že mu někdo nápad ukradne. Řada vědců z Evropy si však prvenství v autorství lodního šroubu začala nárokovat a Ressel se uznání za původce vynálezu nedožil. Zemřel v Lublani 9. října 1857.