Kevin Bacon slaví narozeniny

Filadelfie - Kevin Bacon patří k předním představitelům generace herců, kteří začínali na přelomu 80. let. Jeho obsáhlé herecké portofolio zahrnuje akční thrillery, romantické komedie i dramata. Bacon dokáže zahrát detailně vykreslené hrdiny i výrazné vedlejší role. Jako nejmladší z početné rodiny se už jako sedmnáctiletý vrhl do divadla a okamžitě se jako nadějný herec etabloval v Circle the Square Theatre v New Yorku, kde byl nejmladším studentem. Ve filmu debutoval v roce 1978 menší rolí v kultovní studentské taškařici National Lampoon's Animal House.

Úspěch snímku mu postupně zajistil i role v dalším filmech, a to zejména pro mladé. Mezi nejúspěšnější snímky z toho období patří Bistro Barryho Levinsona či film Bez dozoru. Diváci si Bacona ale nejvíce pamatují jako padoucha ve vodáckém thrilleru Divoká řeka a kosmonauta posádky Apollo 13 ve stejnojmenném snímku s Tomem Hanksem v hlavní roli. Zahrál si i v dalších slavných filmech jako například JFK, Spáči nebo Tajemná řeka.

Za herecký výkon ve filmu Murder in the First získal cenu pro nejlepšího herce od The Broadcast Film Critics Association a byl nominován na ceny asociací The Screen Actors Guild a London Film Critics Circle. V roce 1994 byl Bacon nominován na Zlatý glóbus za roli ve filmu Divoká řeka s Meryl Streepovou. O dva roky později se poprvé představil jako režisér a natočil televizní film Losing Chase. Film byl uveden na festivalech v Sundance a Torontu a získal tři nominace na Zlatý glóbus.