Na svět přišla Natalja Sedychová

Moskva - Ruská herečka Natalja Sedychová, kterou si televizní diváci pamatují především jako Nastěnku z pohádky Mrazík, dnes slaví narozeniny. Sedychová si tímto snímkem zajistila popularitu po celém světě a stala se idolem mužů, kteří snili o podobném polibku, jaký od ní dostal filmový Ivánek. Polibek s představitelem Ivánka Eduardem Izotovem byl přitom prvním v jejím životě a jak později přiznala, i nezapomenutelným intimním zážitkem.

Kromě Mrazíka se však Sedychová u filmu výrazně neprosadila. V době natáčení, kdy jí bylo pouhých 14 let, studovala baletní školu při Velkém divadle a věnovala se krasobruslení. Baletu se věnovala až do své svatby. K herectví se vrátila až v důchodovém věku. Několik let působila v moskevském divadle Marka Rozovského.

Sedychová po úspěchu Mrazíka, ve kterém ztvárnila roli hodné a pracovité Nastěnky, natočila ještě dalších pět filmů. Z nich je u nás známá i další pohádka „Ohněm, vodou a trubkami“ (1968), v níž Sedychová představuje Aljonušku, tentokrát už dívenku zřetelně kurážnější. Autorem obou pohádek byl známý ruský režisér Alexandr Roue.

Kariéra baletky, která se zdála být Nataljiným životním snem, ale záhy také skončila. Sedychová dala přednost své rodině a spokojenému fungujícímu manželství. Čeští fanoušci ji mohli na vlastní oči naposledy spatřit při předávání cen 10. mezinárodního filmového a televizního festivalu Filmák 2004.  

Vydáno pod