Jiří Winter-Neprakta, autor „neužitečných“ vtipů

Praha - Autor vice než 35 tisíc kreslených vtipů publikoval svoji první kresbu v roce 1948. Jeho občanské jméno je Jiří Winter, pseudonym Neprakta měl být hříčkou na skutečnost, že jeho vtipy byly v tehdejší budovatelské době neužitečné a nepraktické, neboť „správný bolševik se ničemu nesměje“. Vymyslel ho společně s Bedřichem Kopecným, se kterým spolupracoval. Poté vytvořil dvojici s Miloslavem Švandrlíkem, s nímž patřili dlouhá léta ke kmenovým autorům humoristického týdeníku Dikobraz.

Neprakta vystudoval Státní grafickou školu v Praze a absolvoval několik semestrů na přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Za války strávil rok a půl ve vězení za přechovávání zbraní. Ke kreslenému humoru se podle svých slov dostal z nouze, neboť po válce nebyl o obrazy mladých malířů zájem.

Nepraktovy kresby mají tématicky široký záběr od historie přes sex až po strašidla. Kromě vtipů ilustroval také desítky Švandrlíkových knih, včetně asi nejznámnějších Černých baronů. Vydal i několik knih humoru, animoval film a nakreslil mnoho pohlednic, kalendářů a reklamních plakátů. Je autorem i odborných, zejména kynologických ilustrací.

Vystavoval doma i v zahraničí. Cestování patří k jeho končíkům. Je vyhlášeným labužníkem, teoretikem i praktikem kuchyní celého světa. Proslul také jako sběratel a chovatel. Během svého cestování sbíral a studoval domorodá strašidla. Vlastní také rozsáhlou sbírku orientálních masek, tajuplných rituálních předmětů a lidských lebek. Zájem o ně souvisí s jeho zájmem o srovnávací antropologii a archeologii.