Götz George slaví narozeniny

Berlín - Německému herci Götzi Georgeovi neřeknou diváci nijak jinak než Schimansky. Svérázného duisburského komisařaře si poprvé zahrál už v roce 1981. George získal za tuto roli řadu filmových ocenění. V srdci svých fanoušků zůstal dodnes. Schimanského si George zahrál v asi 30 dílech a několika celovečerních filmech. V roce 1991 se legenda na několik let odmlčela a George byl v tisku kritizován za hvězdné manýry, které prý vedly k ukončení seriálu. Po letech se ale Schimanski na obrazovky vrátil.

George měl herectví v krvi už od malička. Vždyť ostatně oba jeho rodiče byli slavnými umělci. V jedenácti letech začal koketovat s divadlem. V 15 letech si poprvé stoupnul před kameru. První ocenění získal za roli Jacqueline (1959).

V 60. letech si zahrál v několika „mayovkách“ (Poklad na stříbrném jezeře, Mezi Supy nebo Vinnetou a míšenka Apanači). Ve filmech neměl dubléra a vystupoval tudíž i jako kaskadér. Ženskou část publika tehdy poprvé uhranul svýma modrýma očima a vypracovaným tělem.

Poté přijal účinkování v několika televizních seriálech. Mezi nejvýraznější počiny patří soap opera s názvem Místo činu. Tento cyklus se stěhoval z jednoho města do druhého a střídali se v něm také policisté. Klíčový okamžik nastal v roce 1981, kdy na komisařství v Duisburgu nastoupil chlápek, který se hodně odlišoval od svých kolegů.

Zpočátku se proti nekonvenčnímu komisaři ozývala kritika nejen z řad policie, diváci si ale svérázného Horsta Schimanskiho ihned oblíbili. George svoji životní roli ale paradoxně zpočátku odmítal. Původní Schimanski se mu zdál příliš nažehlený. Se seriálem souhlasil až ve chvíli, kdy mu tvůrci dovolili nosit americký béžový parker. To bylo pro George to pravé. Vojenská bunda se stala jeho výrazným poznávacím znamením a podle mnohých diváků její věhlas převyšuje snad jen baloňák poručíka Columba.