Na svět přišel Raymond Chandler

Chicago - Představitel americké drsné školy Raymond Thornton Chandler je po celém světě známý jako autor deterktiva Phila Marlowa. Populární spisovatel detektivních románů se narodil 23. července 1888 Chicagu. V po rozpadu manželství svých rodičů se přestěhoval s matkou do Anglie, kde studoval mezinárodní právo. V té době začal psát i poezii. Chandlerův talent se naplno rozhořel při psaní románu o soukromén detektivovi Philu Marlowovi. Legendární postava skeptického cynika se smyslem pro čest a spravedlnost se poprvé objevila v románu Hluboký spánek (1938) a stala se archetypem, který ovlivnil stovky dalších literárních i filmových hrdinů. Román zaznamenal velký úspěch a byl úspěšně zfilmován.

V srpnu roku 1917 vstoupil do kanadské armády. Bojoval v první světové válce a stal se vysokým důstojníkem. Dokonce se přihlásil do pilotního kurzu. Válka ale skončila dříve, než ho dokončil.

Po válce se Chandler usadil v Kalifornii. V té době si vydělával různě, například vyplétal tenisové rakety. Po absolvování kurzu účetnictví se ale uchytil ve světě obchodu a dotáhl to až na výkonného ředitele a člena správní rady několika ropných společností.

Po smrti matky oženil s mnohem starší Cissy Pascalovou. Jeho slibná kariéra se ale zadrhla. Chandler byl na matku fixován více než si připouštěl a svůj talent začal se stesku utápět v alkoholu. Nakonec byl vyhozen i z práce a postupně se dostal do vážných finančních problémů.

Právě v těchto těžkých chvílích se ale zrodil autor budoucích bestselerů. Kvůli nedostatku peněz začal Chandler příspívat do levných magazínů. Jeho články byly publikovány především v časopise Black mask, který tiskl drsné kriminální povídky. Jeho povídky, stejně jako pozdější romány, zachycovaly temnou atmosféru velkoměstského zločinu.