Zemřel italský letec a badatel Umberto Nobile

Řím - Na konci července roku 1978 opustil svět italský všeuměl, letecký konstruktér, dobrodruh a polární badatel Umberto Nobile. Během svého bohatého života dvakrát přeletěl severní pól na vlastnoručně zkonstruované vzducholodi. Pro své nadšení k objevování nových zákoutí světa si získal přátelský vztah k mnoha osobnostem, včetně badatele Roalda Amundsena. Italský generál lehce získával obdiv ostatních i armádní vyznamenání. Právě vášeň pro dobrodružné výpravy ve společnosti svých přátel se však stala pro jeho život osudnou.

Narodil se roku 1885, byl velmi ambiciózní člen italské armády. V roce 1926 pilotoval loď Norge s výpravou Roalda Amundsena přes severní pól. Úspěch mu přinesl povýšení na generála. Jeho kariéru však pokazila nešťastná událost z roku 1928, kdy jako odpovědný pilot vedl polární výpravu na vzducholodi Italia, které se účastnil i proslulý český fyzik František Běhounek. Vzducholoď ale ztroskotala při návratu z pólu severně od Špicberk. Posádka se po dobu hledání uchýlila na plující kru. Většina posádky byla zachráněna sovětským ledoborcem Krasin. Při záchranné výpravě o měsíc později zemřel i Amundsen.

Nobileho případ byl vyšetřen zvláštní komisí a za své selhání byl propuštěn z armády. Pro bohaté zkušenosti v oboru však pokračoval alespoň jako poradce při výrobě vzducholodí v Moskvě. Po mnohaletém pobytu v USA byl roku 1945 v Itálii rehabilitován a působil zde pak jako profesor aeronautiky. Je také úspěšným autorem odborných či beletristických knih. Zemřel v Římě 30. července 1978 ve věku 93 let.

Vydáno pod