Spor o Jižní Osetii není jediným problémem mezi Ruskem a Gruzií

Tbilisi/Moskva - Ve válečný konflikt přerostly potyčky mezi Gruzií a separatistickým regionem Jižní Osetie. Do bojů se zapojilo i Rusko, které podle gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho bojuje na gruzínském území. Obě strany se navzájem obviňují z agrese a informace z bojiště se rozcházejí. Spor o Jižní Osetii není jediným problémem vzájemných vztahů.

REVOLUCE RŮŽÍ - Vztahy výrazně ochladly od gruzínské „revoluce růží“, která na přelomu let 2003 a 2004 vynesla do křesla gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Ten se snaží o dobré vztahy s USA a dalšími západními zeměmi a usiluje o členství Gruzie v EU a NATO, což je Moskvě silně proti mysli.

ÚDAJNÁ ŠPIONÁŽ - Vztahy mezi Moskvou a Tbilisi se dostaly pod bod mrazu v září 2006 poté, co gruzínské úřady zatkly čtyři důstojníky ruské vojenské rozvědky a obvinily je ze špionáže. Sice je zanedlouho vyhostily do Ruska, ale Moskva odpověděla sankcemi - přerušila leteckou, pozemní a námořní dopravu a poštovní spojení a vypověděla stovky Gruzínů z Ruska. Letecké a poštovní spojení bylo obnoveno letos na jaře.

PLYN - Gruzie je plně závislá na ruském plynu a například v lednu 2006 záhadné výbuchy na exportních plynovodech na jihu Ruska přerušily dodávky ruského plynu a elektřiny proudící do Gruzie přes Ukrajinu.

SEPARATISTICKÉ REGIONY - Separatistické tendence gruzínských autonomních republik Jižní Osetie a Abcházie, které vyhlásily nezávislost na Gruzii během krvavých bojů v 90. letech, jsou hrozbou již několik let. Bývalý ruský prezident Vladimir Putin v minulých letech prohlásil, že bude-li uznána nezávislost srbské provincie Kosovo, měly by ji dostat i samosprávné oblasti bývalého SSSR. Zmínil se o Jižní Osetii, Abcházii, Podněstří a Náhorním Karabachu.

VOJENSKÉ ZÁKLADNY - Ruská armáda měla v Gruzii dvě základny: v Achalkalaki na jihu země a v černomořském přístavu Batumi. Na základě dohody mezi Moskvou a Tbilisi Rusko již obě základny uvolnilo, což se ale neobešlo bez problémů. Stahování ruských vojsk, které bylo dokončeno loni v listopadu, na čas překazilo hašteření kvůli vízům.

TERORISMUS - Jádrem sporu je gruzínská soutěska Pankisi zhruba 30 kilometrů od ruských hranic. Podle Moskvy jsou zde základny čečenských teroristů.

VÍNO A VODA - Jednou z epizod sporů mezi oběma zeměmi je i takzvaná „válka vín a vody“. Rusko totiž zakázalo v roce 2006 dovoz gruzínských vín, minerálních vod a ovoce, což jsou pro Gruzii důležité zdroje příjmů. Moskva tento krok zdůvodnila ohrožením zdraví obyvatelstva. Gruzie to považuje za politicky motivované gesto.