Vojenská akce dosáhla cíle, bezpečnost byla obnovena, po pěti dnech končí

Tbilisi - Svět má po pěti dnech naději na ukončení rusko-gruzínské války o separatistickou oblast Jižní Osetie na severu Gruzie. Prezident Dmitrij Medveděv nařídil ukončení vojenských operací ruské armády na území Gruzie. V případě zastavení palby stáhne Rusko z oblasti i část jednotek.

čtvrtek 7. srpna

- Rusko obvinilo Gruzii z příprav války v separatistické Jižní Osetii. Gruzínský prezident Michail Saakašvili to odmítl, přestřelky prý vyprovokovala jihoosetská strana.

- Obě strany konfliktu se sice dohodly na příměří, boje na pomyslné hranici mezi Gruzií a Jižní Osetií ale neustaly.

pátek 8. srpna

- Gruzínské jednotky vstoupily v 03:30 (01:30 SELČ) do jihoosetské metropole Cchinvali, kde začaly prudké boje.

- Saakašvili nařídil všeobecnou mobilizaci.

- V souvislosti s Jižní Osetií vyjádřila znepokojení Rada bezpečnosti OSN, na rezoluci se však nedohodla.

- Rusko vyslalo do Jižní Osetie armádu.

sobota 9. srpna

- Rusko podle Gruzie opět bombardovalo cíle v Gruzii, především vojenskou základnu u Tbilisi, oblast ropovodu Baku-Tbilisi-Ceyhan a okolí města Gori poblíž Jižní Osetie.

- Rusové oznámili, že vytlačili gruzínské síly z Cchinvali.

- Gruzínský parlament vyhlásil „válečný stav“; příslušný dekret platí počínaje sobotou 9. srpna 15 dnů.

- Podle Ruska zahynulo v Jižní Osetii nejméně 2000 civilistů, později údaj upraven na 1600 mrtvých. Gruzie oznámila 200 obětí. Znepřátelené tábory se obviňují z etnických čistek.

- Do bojů v Gruzii vstoupila další separatistická oblast - Abcházie, která zahájila operaci ve sporné Kodorské soutěsce.

- Putin řekl, že „z legálního hlediska jsou ruské akce v Jižní Osetii naprosto legitimní.“

neděle 10. srpna

- Poprvé v konfliktu bombardovalo Rusko širší oblast Tbilisi a ruské vojenské lodě manévrovaly v Černém moři. Rusko podle Gruzie začalo útok na Kodorskou soutěsku a Abcházie vyhlásila mobilizaci záloh a válečný stav.

- Gruzie oznámila ruskému velvyslanectví v Tbilisi, že zastavuje vojenské akce a je připravena jednat o příměří. Moskva to odmítla.

pondělí 11. srpna

- Moskva odmítla nabídku příměří, které dojednal se Saakašvilim francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner. Plán EU zahrnoval respektování územní celistvosti Gruzie, okamžité zastavení nepřátelství a obnovení situace před vypuknutím konfliktu.

- Rusko zahájilo na dvou frontách mohutnou ofenzívu na gruzínském území; Rusové obsadili gruzínské město Gori asi 60 kilometrů severozápadně od Tbilisi. Hluboko na gruzínské území pronikli i ruští vojáci z Abcházie a získali kontrolu nad vojenskou základnou v západogruzínském Senaki.

- Vlivem konfliktu se ruské akcie propadly na téměř dvouleté minimum a oslabil kurz ruského rublu. Zastavila se rovněž část dodávek ropy přes gruzínské přístavy Poti a Batumi, proto začaly růst ceny ropy.

úterý 12. srpna

- Abchazské jednotky zahájily v 06:00 (04:00 SELČ) ofenzivu v severní části Kodorské soutěsky.

- Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vyzval Saakašviliho k rezignaci. Podle Lavrova nelze vyjednávat se současným vedením Gruzie.

- Ruský prezident Dmitrij Medveděv oznámil ukončení vojenských operací ruské armády v Gruzii. „Rozhodl jsem o ukončení operace zaměřené na přinucení gruzínské strany k míru. Cíle bylo dosaženo,“ řekl mimo jiné.

- Putin oznámil, že od 2. srpna uprchlo z Jižní Osetie do ruské Severní Osetie na 30 tisíc běženců.