Zemřel Enzo Ferrari

Modena (Itálie) - Enzo Ferrari, zakladatel legendární značky se vzpínajícím se koníkem, která se stala bez nadsázky synonymem luxusních sportovních vozů a úspěšných závodních automobilů, zemřel 14. srpna 1988 v devadesáti letech v severoitalské Modeně. Tam se také 18. února 1898 narodil, přesněji řečeno - toto datum má zaneseno v papírech. Ve skutečnosti se narodil o několik dnů dříve, ale kvůli sněhové bouři se jeho rodiče nedostali dříve k matrikáři.

Výjimečné okolnosti Enzova narození jakoby předznamenaly i jeho výjimečný devadesátiletý život lemovaný fenomenálními úspěchy a sportovními i osobními tragédiemi. Během roku 1916 podlehli jeho otec Alfredo i bratr Dino epidemii chřipky a Enzo sám unikl smrti jen o vlásek. Po válce se prosadil jako závodník u automobilky Alfa Romeo.

V roce 1929 založil stáj Scuderia Ferrari, která jezdila s vozy Alfa Romeo a koncem 30. let ho automobilka pověřila vedením své závodní divize. Logo vzpínajícího se hřebce převzal v roce 1923 od matky italského leteckého esa z první světové války, hraběte Franceska Baracci. Umístil ho na žlutý štít (barva Modeny) a přidal písmena SF (Scuderia Ferrari). Typická červená byla italskou národní barvou v automobilových závodech. V roce 1948 pak Ferrari založil vlastní automobilku.

V roce 1956 zemřel Ferrariho 24letý syn Alfredo, zvaný Dino. Z jeho smrti se Enzo už nikdy nevzpamatoval a na jeho památku na veřejnosti od té doby nesundával černé sluneční brýle a upnul se ještě více k firmě. Ta vedle závodních vozů v továrně v Maranellu vyráběla i luxusní sportovní vozy pro běžné silnice.

Smutek Ferrarimu kompenzovaly závodní úspěchy. V roce 1952 se Alberto Ascari s rudým vozem z Maranella stal poprvé mistrem světa Formule 1. K dnešnímu datu v této královské kategorii automobilových závodů je Ferrari rekordmanem jak v počtu získaných mistrovských titulů, tak i v počtu vítězství a nasbíraných bodů. Jako jediný z týmů je ve Formuli 1 od její první sezony v roce 1950. Mistrovské tituly pro něj mimo jiné nasbírali Michael Schumacher, Niki Lauda nebo Kimi Räikkönen. Za volantem jeho vozů ale také našli smrt Lorenzo Bandini, Wolfgang von Trips nebo Gilles Villeneuve.

Ferrari, jemuž autoritativní styl řízení vynesl přezdívku il commendatore, si svůj vliv udržel až do své smrti v roce 1988, třebaže se automobilka dostala do náruče koncernu Fiat.

  • Ferrari Enzo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/361/36089.jpg
  • Stáj Ferrari autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/361/36090.jpg