Extrémní pravice o sobě dává vědět častěji a hlasitěji

Praha - Neonacisté častěji chodí do ulic, posilují mezinárodní kontakty a našli si i politická témata. S železnou pravidelností využívají státní svátky a výročí, aby pořádali pochody a demonstrace. Tak hodnotí poslední aktivity pravicových extremistů ministerstvo vnitra. Bezpečnostní experti navíc upozorňují, že radikálové mohou ještě přitvrdit a zaměřit se hlavně na levicové protivníky a na policii.

Hlas neonacistů zesiluje. Radikálové se stali profesionálními pořadateli různých akcí, spolupracují s právníky. Využívají rafinovanějších záminek, aby získali povolení pro politické mítingy, koncerty a rasistické demonstrace. Čím méně také hajlují, tím více se bratří s německými neonacisty. Podle občanských iniciativ a spolků za lidská práva by měly české bezpečnostní služby veřejnosti říci, jak velké riziko s sebou přinášejí čeští neonacisté.

„Je pravda, že kontakty mezi našimi a německými neonacisty jsou poměrně časté. Nelze ale mluvit o nějakých silných organizačních vazbách,“ vyjádřil se mluvčí BIS Jan Šubert s tím, že zatím žádné koordinované akce nehrozí. Čeští extremisté ale přitvrzují doma.

Nahlášené akce radikálům často projdou. Aktéři si ale stále hlasitěji stěžují na policejní dozor a častější zásahy. Ministerstvo vnitra také zaznamenalo častější otevřené násilí proti policii. Podle odborníků se extrémní pravicová scéna intenzivně propojuje. Příznivci neonacistického Národního odporu jsou častými hosty na akcích ultrapravicové Dělnické strany.

Přibývá také oficiálních politických ambicí. Dělnická strana letos postavila jednoho kandidáta do Senátu, do krajských voleb jde v celé zemi. V komunálních volbách před dvěma roky získala tři zastupitele.

Vydáno pod