Lord Mountbatten byl zavražděn

Sligo (Irsko) - Významný britský šlechtic, námořní velitel a politik Louis Mountbatten byl posledním místokrálem Indie a prvním jejím generálním guvernérem. Během svého života zastával řadu významných postů a byl uznávaným politikem. Dne 27. srpna 1979 se však stal obětí atentátu, který na něj připravili příslušníci Irské republikánské armády. Zahynul při výbuchu bomby nastražené na jeho jachtě. Osudného dne, 27. srpna 1979, trávil Mountbatten prázdniny se svou rodinou na jeho hradě v hrabství Sligo na severozápadě Irska. Bomba, nastražená příslušníky Irské republikánské armády, Mountbattenovu loď Shadow V., se kterou se chystal na výlet, zcela zničila. Lord byl výbuchem vymrštěn z lodi a krátce na to podlehl vážným zraněním. Spolu s ním přišli o život další tři lidé, mezi nimiž byl i jeho 14letý vnuk.

Louis Mountbatten se narodil 25. června 1900 jako Louis Francis Albert Victor Nicholas Battenberg ve Windsoru. Byl mladším synem prince Louise von Battenberg a princezny Viktorie Hessenské, sestry poslední carevny Alexandry. Jeho starší sestra, princezna Alice, je matkou Philippa, vévody z Edinburhgu, manžela Alžběty II.

Louis roku 1913 vstoupil do Royal Navy a studoval na Královské námořní akademii. Během první světové války sloužil ve výcviku v Osborne. Mezi válkami vystřídal mnoho postů a na začátku druhé světové války byl ustanoven do velení 5. flotily torpédoborců. V roce 1943 se pak stal vrchním velitelem spojeneckých jednotek v jihovýchodní Asii.

Po válce se Mountbatten vrátil k námořnictvu a sloužil ve Středomoří. V roce 1955 se stal Prvním lordem námořnictva a o čtyři roky později byl ustanoven velitelem štábu obrany a dohlížel na integraci ministerstva války, ministerstva letectva a admirality do jednotného ministerstva obrany. V roce 1965 odešel Louis Mountbatten do výslužby.

Vydáno pod