Stanislav Gross zřejmě uzavřel nejlepší obchod svého života

Praha - Dva roky poté, co odešel z politiky, se Stanislav Gross, nejmladší premiér v historii Česka, vrací na titulní stránky novin. Do popředí zájmu jej vynesly informace z konce září, které se týkaly nákupu 31 procent akcií společnosti Moravia Energo, která jen loni vykazovala 100milionový zisk. Podle posledních informací médií své akcie prodal firmě Arca Capital Bohemia slovenského finančníka Pavola Krúpy za 100 milionů korun. Prodej akcií potvrdil Gross serveru Aktuálně.cz.

Většinovým vlastníkem společnosti Moravia Energo je firma Enias třineckého ocelářského magnáta Tomáše Chrenka. Ten byl údajně ochoten Grossovi za akcie vyplatit 20 milionů korun. O Grossův podíl se zajímaly také další tři nebo čtyři skupiny. Média spekulovala o Pentě a J&T.

Případ je podle médií zajímavý především tím, že obchod Stanislava Grosse poprvé naznačuje možnost, že si někdo v politice mohl přijít ke spoustě peněz. V této souvislosti čelí bývalý premiér trestnímu oznámení, že mohl při nákupu akcií zneužít informace, které měl jako představitel státu k dispozici. Majetkové poměry Grosse již začala vyšetřovat protikorupční policie. K vysvětlení majetkových poměrů ho vyzvala i ČSSD.

Gross koupil skoro třetinu akcií ocelářské firmy ovládané ocelářským magnátem Tomášem Chrenkem. Společnost Moravia Energo s Tomášem Chrenkem spoluzaložily v roce 2000 Třinecké železárny. S jejími zástupci přitom přišel Gross do styku v době, kdy v politice začínal. Spolumajitele Tomáše Chrenka navštívil v roce 1999 coby předseda parlamentního klubu ČSSD se svým známým, náměstkem ministerstva průmyslu, Robertem Sýkorou. Tehdy se rozhodovalo, zda bude Třinec zařazen do revitalizačního programu. Železárny tehdy peníze na revitalizaci nedostaly, Špidlova vláda však později, když už byl Gross vicepremiérem, schválila pomoc Třineckým železárnám v podobě více než 2 miliard korun.

V roce 2000 společnost Moravia Energo z 51 procent vlastnil Tomáš Chrenek, zbylých 49 procent měla v držení firma Czechpol Energy. Z podílu firmy Czechpol Energy koupil 26procentní podíl Robert Sýkora. Jednalo se o akcie na doručitele, takže jeho jméno se do obchodního rejstříku nedostalo. V roce 2002 vykupuje od Czechpolu zbylých 23 procent akciií advokát blízký ČSSD a Stanislavu Grossovi Miroslav Jansta. Ten 18 procent ze svého podílu prodal Tomáši Chrenkovi a zbylých 5 procent Robertu Sýkorovi. Právě Sýkora prodal letos na jaře svůj podíl Stanislavu Grossovi za cenu asi 30 milionů korun. Tržní cena těchto akcií se ale pohybuje kolem 300 milionů korun. Majoritní vlastník Tomáš Chrenek tvrdí, že se o novém akcionáři dozvěděl až na valné hromadě 1. srpna, kde se Grossův právník dožadoval vyplácení dividend.

Zpravodajský server Aktuálně.cz začátkem října informoval, že nákup akcií Stanislavu Grossovi financovala slovenská pobočka české finanční a poradenské firmy Key Investments, která obchoduje s akciemi a zabývá se finančním poradenstvím. Gross tuto informaci MfDnes potvrdil s tím, že firmě Key Investment již zaplatil 13,5 milionu korun. Podle něj však nešlo o splacení úvěru, ale takzvané dozajištění, které po něm firma žádala.

MfDnes poté přinesla informaci, že Key Investments mohla 13,5 milionu korun na nákup akcií půjčit jen „naoko“. Podle Grossův dluh měla totiž splatit společnost SI Corporate Finance, ve které figurují titíž lidé jako v Key Investments. Tuto informaci Stanislav Gross popřel s tím, peníze na nákup akcií získal z standardního úvěru. Stejně se vyjádřil i zástupce firmy SI Corporate Finance.

Podle serveru Aktuálně.cz však peníze na splacení dluhu společnosti Key Investmens Grossovi poskytl podnikatel Richard Kučík. Ten před sedmi lety působil ve společnosti Czechpol, která spoluzakládala elektrárenskou firmu Moravia Energo, jejíž akcie si Gross za peníze Key Investmens pořídil.

Do vysoké politiky přitom Gross vstoupil jako člen Poslanecké sněmovny již v roce 1992. Po třinácti letech, v dubnu 2005, rezignuje na funkci premiéra a v září téhož roku opouští i křeslo předsedy sociální demokracie. Právě do souvislosti s jeho politickou kariérou dávají média nákup akcií firmy Moravia Energo. Gross dlouhá léta patřil k nejpopulárnějším českým politikům. I jeho protivníci mu přiznávali politický talent. Komentátoři jej označovali za mistra taktiky a zákulisního vyjednávání, jemuž však chybí předchozí životní zkušenosti.

V dubnu 2000 jej tehdejší premiér Miloš Zeman vybral do čela ministerstva vnitra, kde zůstal i po volbách v roce 2002. Během Špidlova předsednictví byl označován za jeho pravou ruku, ale i za „šedou eminenci“ strany. Právě do té doby spadá finanční injekce pro Třinecké železárny, které jsou spojeny s osobou Tomáše Chrenka. Po Špidlově rezignaci se dostal do čela sociální demokracie i české vlády. Hodně času však musel věnovat řešení různých afér, mimo jiné i nejasností kolem financí vlastní rodiny, jež ho v dubnu dovedly k demisi na premiérské křeslo.

Stanislav Gross se narodil 30. října 1969 v Praze, vystudoval dopravní průmyslovku a krátce pracoval jako elektromechanik. V roce 2004 získal na Západočeské univerzitě v Plzni titul doktor práv. Gross je podruhé ženatý, s manželkou Šárkou má dcery Denisu a Natálku.