Franz-Josef Strauss - symbol poválečného Německa

Řezno - Německý politik Franz-Josef Strauss se během svého života zapsal do podvědomí lidí jako předseda bavorské zemské vlády. Jako jednomu z mála se mu podařilo formovat poválečné Německo. Agrární stát pod svým vedením změnil v centrum technologie. Strauss zemřel právě 3. října 1988 na následky pádu na hlavu. S poruchou krevního oběhu byl vrtulníkem převezen do nemocnice. Lékaři ho však již nedokázali zachránit.

Strauss pocházel z rodiny bohatého mnichovského řezníka, na Mnichovské univerzitě vystudoval historii, klasické jazyky, ekonomii a právo a v letech 1939 až 1945 sloužil v nacistické armádě. Bojoval v Polsku, ve Francii a v Sovětském svazu a těsně před rozdrcením fašistických vojsk u Volgogradu byl evakuován do týlu. Dosáhl hodnosti nadporučíka.

Do politického života vstoupil v řadách CSU, kterou v roce 1945 spoluzakládal a v jejímž čele od roku 1961 až do své smrti stál. Byl též dlouholetým poslancem Spolkového sněmu a rovněž zastával významné vládní funkce - byl mimo jiné spolkovým ministrem obrany (1956 až 1962) a spolkovým ministrem financí (1966 až 1969). Úřad bavorského premiéra vykonával od roku 1978.