Zahraniční média věnovala Kunderově nařčení mimořádnou pozornost

Praha - Nařčení Milana Kundery, že v roce 1950 letech udal člověka komunistické policii, zahraniční média sice zaujala, ale většinou se spokojila se stručnými informacemi o nařčení spisovatele a o Kunderově dementi. Deníky spisovatele nesoudí, nicméně mnohé z nich připomínají, že nové skutečnosti vrhají na Kunderovu slávu stín a mohou otřást jeho morální autoritou.

Podnikatelský list RBK Daily poukazuje na „nesnesitelnou tíži“ nařčení, že budoucí autor románu Nesnesitelná lehkost bytí udal policii emigranta Dvořáčka. RBK Daily připouští, že chybějí dostatečné údaje, aby se dalo bez jakýchkoli pochybností vyjasnit, co se v osudném roce 1950 stalo. Avšak soudí, že na pozadí obdobných afér okolo vůdce polské Solidarity Lecha Walesy či německého spisovatele Güntera Grasse vypadá Kunderův příběh „nejskandálněji, jakkoli zůstávají nejasné důležité detaily“. „Grass se veřejně odhalil a to byl velký krok. Milan Kundera tak neučinil. Pokud je to pravda, vypadá to s ním velmi špatně,“ cituje list filmového režiséra Ivana Dychovičného, který nyní ve snímku o Majakovském zpracovává téma génia pod vlivem režimu.

Polská média se nicméně shodují v tom, že význam Kunderova díla je natolik velký, že ho případný pošramocený životopis neznehodnotí. „Je to ošklivá historie, ale nespojoval bych ji s jeho knížkami. Spisovatel se má oceňovat podle talentu, nikoli podle charakteru,“ řekl deníku Rzeczpospolita překladatel z češtiny do polštiny Andrzej Czcibor-Piotrkowski.

Rakouské deníky chodí kolem aféry Kundera spíše po špičkách, ale některé o jeho vině nepochybují. „Nekonečný boj individua o přežití tváří v tvář nemilosrdnému glajchšaltování totalitního režimu - tento motiv se táhne díly Milana Kundery a udělal z tohoto Čecha jednoho z největších autorů světové literatury. Dříve jsme vycházeli z toho, že (Kundera) umělecky zpracoval své osobní zkušenosti oběti poměrů v Československu v 50. a 60. letech. Nyní ale na Kunderovu slávu náhle padá stín, že se na nepravostech sám podílel,“ píše Kurier.

Der Standard soudí, že obvinění proti Kunderovi mohou poškodit jeho dílo. „Dříve platil autor za oběť mocenské politiky reálného socialismu… Odhalení ale nutně vrhá nové světlo na Kunderovo románové dílo… Kunderova morální autorita se pod tíhou důkazů viny začíná nevyhnutelně hroutit,“ stojí v jeho dnešním komentáři.

Bylo zapotřebí tak vážného obvinění, jako je údajná spolupráce s komunistickou policií, aby Kundera vystoupil ze svého tradičního ticha, napsal deník Le Figaro. Pondělní zpráva týdeníku Respekt zapůsobila v Kunderově rodné zemi jako bomba. Přilila opět olej do ohně komplikovaného vztahu Čechů ke Kunderovi, kterého „obdivně nenávidí“ a kterému nemohou odpustit, že ve své literární činnosti od roku 1993 opustil rodný jazyk.

V deníku Libération vyšel text agentury AFP, který na internetových stránkách listu komentovali čtenáři. Reakce se pohybují od naprostého překvapení až po obhajování Kundery takřka za každou cenu. Objevily se i názory, že udavač si mohl Kunderovo jméno či nějaký jeho doklad vypůjčit.

Nesnesitelná zrada Milana Kundery? ptá se list The Independent, podle něhož „by senzační zápletka mohla pocházet z některého jeho románu“. Deník napsal, že obvinění by mohla vážně poškodit Kunderovu reputaci v rodné zemi.

The Times se v rozsáhlém materiálu zamýšlí nad tím, že „není jasné, proč komunistické úřady nikdy nepoužily tyto nyní zveřejněné dokumenty, aby zdiskreditovaly Milana Kunderu, který byl sledován tajnou policií jako jeden z nejvehementnějších kritiků režimu“. The Times připomínají, že aféra vyvolala v ČR ostrou kontroverzi. Podle některých je možné, že i kdyby byl dokument autentický, mohl si mladý Kundera myslet, že jedná jako vlastenec a oznámil člověka považovaného za špiona. Ale další, jako někdejší disident Jan Urban, se domnívají, že je chyba, že se Kundera nepřiznal.