V Praze se konala nepovolená demonstrace

Praha - U příležitosti sedmdesátého výročí vzniku republiky se 28. října 1988 konala na Václavském a Staroměstském náměstí v Praze nepovolená protikomunistická demonstrace asi dvou tisíc lidí. Akce, při níž po zásahu pořádkových jednotek bylo zadrženo 87 osob, se stala jednou ze série masových protivládních vystoupení, jimiž sílil odpor proti tehdejšímu režimu a která vedla k pádu totalitního režimu komunistické strany v listopadu 1989.

Na ohlášenou, avšak zakázanou protirežimní manifestaci se do Prahy sjíždělo mnoho lidí. Zatímco oficiální média hovořila o dvou tisících, Rádio Svobodná Evropa hlásilo pět tisíc demonstrantů. Ti před sochou svatého Václava provolávali hesla „Masaryk!“, „Svoboda!“ a někteří zpívali státní hymnu.

Pořádkové síly zasáhly proti demonstrujícím za pomoci vodních děl a obrněných vozů. Po vyklizení Václavského náměstí se lidé shromáždili na Staroměstském náměstí, ale i zde policie tvrdě zasáhla. Při srážkách bylo podle tvrzení policie zatčeno 87 osob, opozice však hovořila o více než 200 zatčených.

Policejní zásah z 28. října 1988 měl po letech soudní dohru. Roku 1990 byl Miroslav Štěpán odsouzen ke dvěma a půl roku vězení za to, že dal pokyn použít proti účastníkům demonstrace vodní děla a granáty se slzotvorným plynem. Po odpykání poloviny trestu, který absolvoval ve věznici v Plzni na Borech, byl podmínečně propuštěn.

Vydáno pod