Televize začala vysílat Nemocnici na kraji města

Praha - Seriál z lékařského prostředí Nemocnice na kraji města patří k nejpopulárnějším v české televizní historii. Natáčet se začal v roce 1976, první díl byl na obrazovkách uveden o dva roky později. Diváky si ihned získal cynický doktor Štrosmajer, donchuán Arnošt Blažej, tvárný doktor Cvach nebo milá Alžběta Čeňková.

Dvacetidílná Nemocnice na kraji města byla 24. seriálem Československé televize a devátým z pera Jaroslava Dietla. Natáčení první třináctidílné série začalo v roce 1976 s Karlem Högerem v roli primáře Sovy. Höger však půl roku po začátku natáčení zemřel, a tak byl narychlo vybrán slovenský herec Ladislav Chudík. Režie se ujal Jaroslav Dudek. Premiéra první série se začala vysílat 5. listopadu 1978. Jelikož se u diváků setkala se zcela mimořádným ohlasem, následovalo ji roku 1981 dalších sedm dílů druhé série.

Iniciátorem pokračování Nemocnice na kraji města po dvaceti letech byl Borek Severa ze společnosti MediaConsulting. Natáčení si vyžádalo souhlas hlavních třinácti protagonistů a Magdaleny Dietlové, dědičky práv na seriálové postavy Jaroslava Dietla. Třetí řada byla dosud nejsledovanějším původním českým seriálem. Na přelomu let 2003 a 2004 ho podle údajů ČT sledovalo v průměru téměř 38,6 procenta dospělých diváků.

Čtvrtá řada populárního seriálu Nemocnice na kraji města vstoupila na obrazovky České televize koncem září 2008. Autorkou série s podtitulem Nové osudy je Lucie Konášová, režie se ujal Viktor Polesný.