Brežněv - ten, který stál za stagnací sovětské společnosti

Moskva - Jméno bývalého komunistického vůdce Leonida Brežněva je nejvíce spojováno s obdobím stagnace sovětské společnosti, s rostoucí silou SSSR na mezinárodní scéně a s takzvanou Brežněvovou doktrínou omezené svrchovanosti socialistických zemí. Pod jeho vedením tak SSSR vpadl do Afghánistánu a pro Čechy a Slováky je jméno Brežněva navždy spojeno s invazí vojsk zemí Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968.

Leonid Iljič Brežněv se narodil 19. prosince 1906 v ukrajinském průmyslovém městečku Kamenskoje. V 15 letech začal pracovat, v 17 letech vstoupil do komsomolu a v roce 1931 se stal členem komunistické strany. Jeho stranická kariéra začala stoupat až po službě v Rudé armádě (1935-1936). Strmá byla Brežněvova kariéra politického komisaře během druhé světové války, jejíhož konce se dočkal jako náčelník politického oddělení 18. armády v Poličce na Vysočině. Z války odešel jako generálmajor, v roce 1976 se stal maršálem SSSR.

Brežněv se chopil moci v říjnu 1964 a v čele SSSR stál 18 let. Nikdo jiný s výjimkou Josifa Stalina nebyl tak dlouho sovětským vůdcem. V posledních letech života ho však stáří, nemoci, léky i alkohol zbavily možnosti pracovat a jeho neutěšený stav byl veřejným tajemstvím. Málokterý státník se stal terčem posměchu jako on. Hruď pokrytá vyznamenáními, polibky se spřízněnými soudruhy a husté obočí, tak se také vzpomíná na tohoto muže, na jehož vládnutí část Rusů stále vzpomíná s nostalgií.

Za jeho vlády začalo stagnovat sovětské hospodářství a SSSR pokračoval ve zbrojení. Patří k ní také tzv. Brežněvova doktrína, která přisuzovala Moskvě právo zasahovat v jiných státech východního bloku při „obraně socialismu“. Výsledkem byl rok 1968 v Československu a vpád Sovětů do Afghánistánu v roce 1979. Na druhou stranu se sešel s několika prezidenty USA a se svými americkými protějšky podepsal několik odzbrojovacích smluv (SALT 1 a 2). Byl také jedním ze strůjců politiky uvolnění. Vývoz surovin zajistil v zemi relativně slušnou životní úroveň. V roce 1980 se v Moskvě konala letní olympiáda, která byla poznamenána bojkotem některých zemí kvůli Afghánistánu.

S manželkou Viktorií měl Brežněv dceru Galinu a syna Jurije. Patřila k němu i touha po vyznamenáních, okázalých poctách a drahých autech. Jeho vášní byly údajně i ženy a lov. V roce 1969 přežil pokus o atentát.

  • Leonid Brežněv autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Leonid Brežněv autor: ČT24, zdroj: ČT24