Legendární rocker Ozzy Osbourne slaví narozeniny

Londýn - Ozzy Osbourne je znám jako nespoutaný rocker, který se rozhodně nebrání alkoholu ani drogám. Téměř každý fanoušek slyšel již legendární historku o tom, jak přímo před desetitisíci zkoprnělými diváky ukousl hlavu živému netopýrovi. Jeho druhou tvář ukázal před nedávnem pořad Osbournovi, kde diváci Ozzyho viděli jako lehce senilního koktajícího, drogami a alkoholem sešlého otce, který nadává nad výkaly milovaných psů na křesle a má jen malou autoritu u svých dětí.

V posledních letech je zklidněný rocker také jednou z nejsledovanějších britských celebrit. Budoucí rockový idol se narodil 3. prosince 1948 v britském Birminghamu jako John Michael Osbourne. V dětství byl těžký dyslektik, jemuž učitelé do budoucna nevěštili nic dobrého. Brzy odešel ze školy, pil, bral drogy, kradl a párkrát skončil ve vězení. Na sklonku 60. let založil se svým kamarádem a kytaristou Tonym Iommim kapelu Black Sabbath.

Black Sabbath i úspěšná sólová kariéra

„Sabati“ se stali jednou z nejdůležitějších kapel historie tvrdého rocku a jejich hity jako Paranoid či Iron Man se natrvalo zapsaly do rockové síně slávy. K odkazu skupiny se dodnes hlásí řada muzikantů. V roce 1978 byl Ozzy jako práce neschopný schizofrenik se závislostí na alkoholu a drogách ze skupiny vyhozen.

V roce 1991 vydal sólové album No More Tears v čele s hitem Mama, I'm Coming Home a předstoupil před své fanoušky jako znovuzrozený, bez známek po oteklém opileckém výrazu. Dokonce se o několik let později znovu spojil se členy Black Sabbath a vyrazil na turné. O studiovém albu Black Rain z roku 2007 prohlásil, že je jediné, které napsal bez alkoholu, drog nebo cigaret.

Ozzy se dočkal vlastní hvězdy na hollywoodském chodníku slávy, v roce 2006 byl spolu s ostatními členy Black Sabbath uveden do rock and rollové síně slávy a časopisem Classic Rock byl vyhlášen žijící legendou rocku.