Skotský veterinář Dunlop získal patent na pneumatiku

Londýn - Druhá polovina 19. století znamenala díky nebývalému rozvoji techniky revoluci v řadě oborů lidské činnosti. Nevyhnula se ani dopravě, světlo světa spatřily nové dopravní prostředky. Mezi ty bezesporu nejvýznamnější patří jízdní kolo a automobil - ani jeden z nich by přitom pravděpodobně nebyl tak úspěšný bez objevu jednoho veterináře. 7. prosince 1888 získal skotský rodák John Boyd Dunlop patent na vzduchem plněnou pneumatiku. Jeho jméno můžeme i dnes přečíst na obutí milionů aut či motocyklů po celém světě.

Inspirací k převratnému vynálezu se Dunlopovi stala tříkolka jeho malého syna. Kolečka obutá v tehdy hojně rozšířených vyplněných gumových obručích totiž nezaručovala přílišnou bezpečnost ani jízdní komfort. Vynalézavého veterináře to nenechalo vklidu spát a tak jednoho únorového večera roku 1888 vytvořil za použití zahradní hadice a gumové zástěry první pneumatiku.

Dunlop začal svými pneumatikami brzy vylepšovat první bicykly, které posléze posbíraly vavříny ve světových závodech a otevřely tak cestu k masovému rozšíření vynálezu. Netrvalo dlouho a Dunlop založil spolu s papírnickým podnikatelem William Harvey Du Crosem první továrnu na výrobu pneumatik.

Dunlop nebyl první

Ze snů a velkolepém obchodním úspěchu se ale velmi rychle probudil - už v roce 1890 se totiž objevila v časopise Sport and Play informace o tom, že John Dunlop nebyl prvním, kdo na pneumatiku přišel. Už ve 40. letech 19. přišel s podobným objevem skotský vynálezce Robert William Thompson. Tehdy však ještě na rozšíření vynálezu nebyla vhodná doba, a tak na dalších čtyřicet let upadl v zapomnění. 

Kvůli thompsonovu prvenství byl Dunlopovi patent odebrán a výrábění pneumatik se tak otevřelo dalším zájemcům. Dnes pneumatiky vyrábějí desítky firem po celém světě. Pět největších vydělává kolem 100 miliard korun ročně. Jsou to Michelin - podle posledních údajů největší světový výrobce jehož maskot patří k nejznámějším logům světa, Bridgestone, na jehož gumách dnes závodí všechny vozy formule 1; Goodyear, který si připsal prvenství výroby první vzducholodi a pod kterou dnes Dunlop spadá, a také Continental a Pirelli.

Značku Dunlop lze dnes kromě pneumatik mnoha automobilů a motocyklů najít i na brzdách, kolech, ale i golfových a tenisových míčcích nebo hodinkách sportovních potřeb.

Vydáno pod