Snídaně disidentů s Mitterrandem - naděje pro změnu

Praha - Pro aktivní odpůrce komunistického režimu a disidenty znamenala dnes již proslulá snídaně osmi československých disidentů s tehdejším francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem naději, že do té doby takřka neotřesitelný komunistický režim by možná někdy mohl skončit. Nicméně pro většinu z nás to byl normální obyčejný den. O schůzce francouzské hlavy státu s předními disidenty, natož o okolnostech, které ji provázely, veřejnost vůbec netušila. Setkání s disidenty bylo na této úrovni vůbec první v tehdejších socialistických zemích s výjimkou Sovětského svazu, kde díky Michailu Gorbačovovi již v té době vládla trochu uvolněnější atmosféra.

Setkání s disidenty, které se nakonec odehrálo jako snídaně, se 9. prosince 1988 podařilo francouzské straně prosadit jen za cenu hrozby, že by prezident Mitterrand návštěvu Československa zrušil. Snídaně též předznamenala opoziční manifestaci následujícího dne, která byla první svého druhu od šedesátých let.

François Mitterrand při své tehdejší návštěvě projevoval nebývale otevřený přístup k opozici. Již při slavnostním přípitku 8. prosince na Pražském hradě ohromil komunistické činitele citací z pamětí prezidenta Tomáše Garriqua Masaryka a zmínkou o tom, jak velký ohlas ve Francii vyvolalo Pražské jaro 1968.

Snídaně na Malé Straně trvala hodinu 

A následujícího rána posnídal Mitterrand v malostranském Buquoyském paláci, sídle francouzského velvyslanectví, s českými disidenty Václavem Havlem, Jiřím Dienstbierem, Milošem Hájkem, Václavem Malým, Karlem Srpem, Petrem Uhlem, Ladislavem Lisem a Rudolfem Battěkem.

Snídaně, původně plánována na tři čtvrtě hodiny, se protáhla na hodinu a půl. Byla vnímána jako mimořádný projev podpory československého disentu od hlavy významného evropského státu v době, kdy byl jakýkoli veřejný nesouhlas s komunistickou mocí tvrdě potlačován.

Setkat se s disidenty bylo prý prezidentovo hlavní přání (během návštěvy se sešel také s kardinálem Františkem Tomáškem a s bratislavskými studenty), uvedl někdejší politický poradce Mitterranda Jean Musitelli. Šlo o součást jeho snah o kontakt se všemi složkami občanské společnosti v zájmu pochopení toho, co se v zemi děje. Podle něj doprovázelo schůzku ovzduší „velké srdečnosti, přátelství“. Ze svých tehdejších záznamů citoval slova Václava Havla, že jde o neocenitelnou podporu boje disidentů.

Snídani tehdy zahájil proroctvím, že „je rád, že se zde setkává s předními osobnostmi doby příští“. A opravdu - na další snídani o necelé dva roky později se už vítal nikoli s disidentem, ale s kolegou prezidentem Václavem Havlem.

  • Noviny z roku 1968 autor: ČT24, zdroj: ČT24
  • Kardinál František Tomášek na fotografii StB autor: ČT24, zdroj: ČT24