Parodie smutečních obřadů po smrti Jörga Haidera korutanské politiky nepotěšily

Klagenfurt - Dvojice rakouských komiků Dirk Stermann a Christoph Grissemann nesmí do Korutan a čelí výhrůžkám. Důvodem jejich problémů jsou parodie smutečních obřadů po smrti Jörga Haidera, které odvysílala rakouská televize. Zpočátku se zdálo, že zhruba pětiminutová scénka projde bez povšimnutí. Pak se ale záznam objevil na YouTube a všimli si ho korutanští politici. Poprask, který nastal, dává oběma vtipálkům paradoxně za pravdu. Na mušku si totiž vzali právě fakt, že se Haider po své smrti stal z kontroverzního politika nedotknutelnou modlou.

Jörg Haider se prý zabil proto, že omezení rychlosti před místem nehody bylo ve slovinštině a politik, známý svým odporem k dvojjazyčnému značení v Korutanech, mu nerozuměl. Podobnými narážkami na Haiderovy problematické postoje prošpikovala tato dvojice komiků jedno ze svých vystoupení.

Z televizní scénky

„Jörg Haider se prý předevčírem zjevil třem slovinským dětem!“
„A co se stalo?“
„Deportoval je ze země!“

Stermann: Haider nebyl žádný Ježíš 

"Napadlo nás to během přenosu z pohřbu, když klagenfurtský starosta pronesl slova 'Ejhle člověk'!" Vysvětluje komik Dirk Stermann. Reakce komiků pak na sebe nenechala dlouho čekat: „To řekl naposledy Pilát o Jörgu, totiž Ježíši Kristovi!“

„I Haiderovi příznivci musejí přece uznat, že to nebyl žádný Ježíš Kristus. Toho truchlení bylo zkrátka na náš vkus příliš mnoho,“ dodává Stermann.

V Korutanech ale vtípky německo-rakouského dua nepadly na úrodnou půdu. Ani ten o údajném zázraku, který prý umožní brzké svatořečení. „Hostinský tvrdí, že si Haider objednal vodu, ale hosté pak na stole viděli láhev vodky. Takže proměnil vodu ve vodku!“

Korutany se bouří, pánové komici si tam teď nezahrají 

Zemská vláda vyzvala televizi ORF, aby nic podobného už nikdy nepřipustila. V Haiderově domovské spolkové zemi si Christoph Grissemann a Dirk Stermann zřejmě nějakou dobu nezahrají. „V prosinci bylo v plánu vystoupení této dvojice na klagenfurtské univerzitě. Napsal jsem rektorovi, aby ho zrušil, ale nakonec ho odvolali oni sami,“ doplnil korutanský zemský hejtman Gerhard Dörfler.

Mimochodem těmto komikům není svatý opravdu vůbec nikdo. Ve stejném pořadu si dělali legraci také z pokročilého věku Karla Brücknera, když představili fiktivní knihu o jeho trenérských začátcích v letech 1880 až 1895.

  • Dick Stermann autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/569/56818.jpg
  • Parodie na Karla Brücknera autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/569/56819.jpg