Nino Burdžanadzeová: „Chceme opravdovou nezávislost a demokratickou společnost.“

Do Prahy přijela na konferenci Fórum 2000 předsedkyně gruzínského parlamentu Nino Burdžanadzeová. A to v době, kdy mezi Gruzií a Ruskem vrcholí diplomatický spor kvůli obvinění ze špionáže čtyř ruských představitelů. Na oplátku Rusko vyhostilo víc než stovku Gruzínců a přerušilo dopravní a poštovní spojení. S Ninou Burdžanadzeovou, která po pádu Eduarda Ševardnazeho vykonávala funkci prozatímní prezidentky, mluvil člen zahraniční redakce zpravodajství České televize Bohumil Vostal.

Teď jste v Praze, tisíce kilometrů od Gruzie. Mezitím ale pokračuje krize mezi Tbilisi a Moskvou. Jak se Vás to dotýká?
Ano, v Gruzii je situace, řekněme, velmi zajímavá a hlavně komplikovaná. Protože my bychom jinak chtěli mít s našimi sousedy, tedy i s Ruskem, normální vztahy. Chceme vybudovat civilizovanou a demokratickou zemi. Ty těžkosti ale vytváří to, že si hodláme vybudovat opravdovou nezávislost a demokratickou společnost.

Řekla jste, že Česká republika je pro vás v řadě věcí vzorem. Cítíte ale dostatek podpory od západního světa, speciálně od Evropské unie?
Samozřejmě, máme podporu. Už nejsme osamoceni. Vážně nás podporují evropské státy. Ale opravdu silnou podporu cítíme od takzvaných nových demokracií, jako je třeba Česká republika nebo pobaltské státy. Protože vy našim problémům někdy rozumíte lépe než západní země, jež jsou ve vztazích s Ruskou federací dále než my.

Máte dva syny a už víc než jednu dekádu patříte k nejvlivnějším politickým představitelům v Gruzii. Ptají se Vás na politiku? Třeba na to, proč má Gruzie problémy? Jak si vlastně představují budoucnost země oni?
Samozřejmě, docela často o tom mluvíme. Říkám jim o politické situaci i o realitě, ve které žijeme. Naše země se potýká s těmi nejbolestivějšími problémy, jaké může mít. A těmi jsou etnické napětí a územní spory: v Abcházii a Severní Osetii. Samozřejmě moje děti chápou, že jde o velmi vážné problémy. A jde o to, aby se vyřešily mírovým způsobem. Oni vědí, že naše generace se o to v politice snaží a že jejich matka se chová tak, aby se demokratický proces už nedal zvrátit. Víte, možná někdo říká, že děti jsou příliš malé na to, aby chápaly, co to je demokracie. Ale děti v bývalém Sovětském svazu, a samozřejmě zvlášť v Gruzii, vědí, jaká je cena za demokracii, za svobodu vyjadřování a vědí, co to je, být opravdu svobodní.

Po Růžové revoluci jste se stala prozatímní prezidentkou Gruzie. Nastoupila jste po Eduardu Ševardnazem. Jakou máte další ambici v politice? Usilovala byste znovu o tento post?
Ne, samozřejmě, že ne. Je to obří závazek vykonávat prezidentskou funkci v jakékoliv zemi. A zvlášť v zemi, jako Gruzie. Máme před sebou hodně práce a víte, já mám poměrně vysokou pozici, je to pro mě stále zajímavé, a teď máme rozhodného a silného prezidenta, takže myslím, že dohromady dokážeme udělat hodně a budeme úspěšní.

Zmínila jste vašeho prezidenta Michaila Saakašviliho. V Gruzii ale i od obyčejných lidí, kteří mnozí žijí v chudobě, sílí hlasy, podle nichž Saakašvili příliš touží po moci a korupce přetrvává. Co říkáte na tyto stížnosti?
Pocity obyčejných lidí jsou teď poměrně jasně vidět. Totiž jenom před pár dny jsme měli komunální volby a to byl velmi důležitý krok pro naši zemi. Hodně evropských zemí pozorně sledovalo, co se bude v Gruzii během voleb dít. A já můžu říct, že jsem pyšná na to, že voličská účast byla veliká. Mezinárodní pozorovatelé, neziskové organizace a dokonce i politické strany, které prohrály, jasně řekli, že volby byly svobodné, spravedlivé a demokratické. A to je hodně důležité. Co se týče korupce, myslím, že naše vláda likviduje korupci na úřadech. Před revolucí byla tak vysoká, že to až ohrožovalo gruzínskou národní bezpečnost. Nemůžeme říkat, že už tam žádná není, to nemůže žádná země na světě. Ale my už jsme prodělali hodně reforem, zlepšujeme investiční prostředí a třeba čeští podnikatelé jsou u nás velmi vítáni. A co se týče Saakašviliho moci - prezident ji má mít. Ale musí se o ni dělit s parlamentem a vládou, což se děje. My prostě silného prezidenta a vládu potřebujeme.

Teď jste v Praze na konferenci Forum 2000. Je tu nějaká osobnost, kterou jste nikdy neměla příležitost potkat a se kterou byste si ráda pohovořila?
Samozřejmě, je tu hodně opravdových osobností. Ale speciálně bych se ráda setkala s Václavem Havlem. Jsem šťastná, že mám možnost se s ním vidět, slyšet jeho názory.

Děkuji, že jste si našla čas pro rozhovor s Českou televizí.
Děkuji také. I všem lidem tady, kteří Gruzii podporují.

(Připravil Bohumil Vostal)