Helena Růžičková podlehla rakovině. Bylo jí 67 let.

Plzeň - Patřila k nepřehlédnutelným postavám a osobnostem mezi českými komediálními herečkami. Její zjev a herecký projev ji předurčil pro role komediální, ale během svého tvůrčího života dokázala, že má bohatší rejstřík. Nezdolná optimistka Helena Růžičková, jež i přes svůj boj s rakovinou rozdávala druhým smích a povzbuzení, podlehla těžké nemoci v plzeňské nemocnici ve věku 67 let.

Do srdcí filmových diváků se Helena Růžičková zapsala především jako Heduš Homolková či matka Škopková. Právě role nezapomenutelné Heduš z Papouškovy trilogie o rodině Homolkových Helenu Růžičkovou filmově i divácky proslavila. „Homolkovi“ z přelomu 60. a 70. let mají divákům stále co říci.

Rozdávat smích bylo podle Heleny Růžičkové tou nejkrásnější prací, kterou znala. A smích rozdávala ve filmech měrou vrchovatou, natočila jich přes dvě stě. Krásnou roli měla ve filmu Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci z roku 1968. Mezi její populární komedie patří Pane, vy jste vdova!, Příště budeme chytřejší, staroušku! či Trhala fialky dynamitem. Svéráznou družstevnicí Škopkovou z filmu Slunce, seno, jahody, prvního dílu trilogie režiséra Zdeňka Trošky, si opět dobyla přízeň diváků.

Díky režiséru Troškovi se Růžičková stala i čarodějnicí v pohádce O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Začarovala si i v pokračování jeho úspěšné filmové pohádky Z pekla štěstí. Troška ji také obsadil do pokračování bláznivé komedie Kameňák.

Dramatické role se Růžičková dočkala v televizním seriálu Karla Kachyni Vlak dětství a naděje. Zahrála si i v televizní adaptaci knihy Evy Kantůrkové Přítelkyně z domu smutku.

Herečka je také autorkou nebo spoluautorkou několika knih. Populárními se staly její herecké paměti A tak jsem šla životem, kniha Kuchařkou proti své vůli či cestopis s cizokrajnými recepty Helena na cestách aneb Thajský sen. O svém boji s rakovinou vydala trilogii Deník mezi životem a smrtí, které se prodalo několik desítek tisíc výtisků.