Klaus podruhé prezidentem

Praha - Nervózní atmosféra plná obviňování a mediálních útoků provázela prezidentské volby v roce 2008. Překvapivě vyrovnaný souboj mezi dosavadní hlavou státu Václavem Klausem a jeho vyzyvatelem ekonomem Janem Švejnarem nakonec skončil 15. února Klausovým vítězstvím. Zatímco opětovná Klausova kandidatura s podporou ODS byla dopředu známa, o jeho konkurentech se dlouho jenom spekulovalo. Padala jména ombudsmana Otakara Motejla, exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera či předsedy Akademie věd Václava Pačese a také profesora ekonomie na Michiganské univerzitě Jana Švejnara.

A právě Švejnar, s jehož nominací přišla Strana zelených, se nakonec stal Klausovým vyzyvatelem. Postavila se za něj sociální demokracie i část lidovců. Podle průzkumů měl Švejnar tehdy podporu zhruba padesáti procent obyvatel.

První bitva ve Španělském sále se však 8. února odehrála o to, zda hlasovat tajně nebo veřejně. Veřejnou volbu prosazovala ČSSD a klonila se k ní také KDU-ČSL. Poté, co se do médií dostaly informace o schůzce lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD) s kancléřem prezidenta Václava Klause Jiřím Weiglem, se k veřejné volbě připojili i zelení.

Po emocionálně vypjaté debatě nakonec získali navrch příznivci veřejného hlasování. V něm pak Klausovi těsně uniklo znovuzvolení, i když pro něj kromě ODS hlasovala i většina lidovců a několik dalších zákonodárců.

Druhá volba o týden později se již konala v klidnější atmosféře a strany se dohodly poměrně rychle na veřejné volbě. Ještě před prvním kolem se nominace vzdala europoslankyně Jana Bobošíková, kterou do druhé volby vyslala KSČM. První dvě kola opět nerozhodla, ale ve třetím hlasovalo pro Václava Klause 141 zákonodárců, tedy o jednoho víc, než bylo potřeba.

Ke zvolení Klause přispěl i poslanec ČSSD Evžen Snítilý, který byl krátce před hlasováním za svůj postoj vyloučen z klubu sociální demokracie. Atmosféru na Hradě zdramatizovala pouze nečekaná nepřítomnost poslankyně zelených Olgy Zubové, která onemocněla.

Oproti předchozím prezidentským volbám byla ta loňská mnohem vyhrocenější a provázel ji seriál vzájemných obvinění z manipulace, nátlaku a korupce. Někteří zákonodárci podporující Klause dostali dopisy s nábojnicemi a střelným prachem, předseda senátorů SNK Josef Novotný zase tvrdil, že mu jeden ze senátorů ODS nabízel dva miliony za hlas pro Klause.

  • Volba prezidenta zdroj: ISIFA http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/32/3118/311704.jpg
  • Jan Švejnar autor: Stanislav Peška, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/31/3025/302419.jpg