Scientologickou církev založil spisovatel science fiction Hubbard

Washington - Americký spisovatel science fiction Laffayette Ron Hubbard, který maluje vizi světa bez šílenství, kriminality a válek, je zakladatelem dianetiky a scientologie. V roce 1954 založil scientologickou církev, její členové věří v kosmické bytosti sídlící v každém člověku; schopnosti těchto kosmických bytostí však postupně slábnou, a tím způsobují problémy lidí, v nichž sídlí. Církev prostřednictvím placených kursů a procedur nabízí, že lidi těchto problémů zbaví. Velké popularitě se scientologové těší v USA, mezi tamními členy církve jsou i hollywoodské hvězdy jako Tom Cruise, Nicole Kidmanová nebo John Travolta.

Hubbard, který se narodil 13. března 1911, se také zabýval dianetikou - metodou umožňující každému člověku oprostit se od problémů, jejichž příčiny doposud neznal. V roce 1950 publikoval knihu Dianetika, moderní věda o duševním zdraví (Dianetics: The Modern Science of Mental Health), v níž právě popsal vlastní psychologickou teorii, nazývanou dianetika. Tato kniha poskytla naději, že lze něco udělat s příčinami válek, zločinů, šílenstvími a dalšími projevy iracionálního chování. Dianetika je systém, který může kdokoliv použít ke zdokonalení sebe sama nebo svých blízkých. Dílo se i přes odmítnutí odborné veřejnosti široce rozšířilo a stalo se bestsellerem - jen za rok po vydání se prodalo 150 tisíc výtisků.

V roce 1952 rozšířil Hubbard dianetiku o „užitou náboženskou filosofii“, kterou nazval scientologie. O dva roky později pak založil scientologickou církev, v jejímž čele stál až do konce života.

V osmdesátých letech se Hubbard vrátil k literární činnosti, vytvořil sci-fi romány se scientologickým poselstvím Battlefield Earth (Bojiště Země, 1982) a Mission Earth (Mise Země, 1987) a také nepublikovaný scénář Revolt in the Stars (Vzpoura ve hvězdách), v němž zdramatizoval část dianetického postupu. Zemřel 24. ledna 1986 na svém ranči, údajně na mrtvici.