Kandidáty na místopředsedu ČSSD zajímá hlavně komunální politika

Praha - Na sjezdu sociální demokracie se kupodivu nebude bojovat o post předsedy, protože nikdo neočekává, že by současný šéf strany Jiří Paroubek nebyl opět zvolen, ale naopak, k zápasu se schyluje o místopředsednická křesla. Jednou z otázek je nejen, kdo na funkci dosáhne, ale také kolik místopředsedů nakonec bude. Dosud jich bylo pět, ale kolik jich má být, stranické stanovy ponechávají na sjezdu, který je volí. Přestože se ústřední výkonný výbor přiklonil k názoru, že by jich mělo být tentokrát šest, a sjezdu to doporučuje, neznamená to, že to tak skutečně bude. Kromě Paroubka se v ČSSD nepochybuje o tom, že svou stranickou funkci obhájí i první místopředseda strany Bohuslav Sobotka. K těm, kdo se nemusejí obávat nezvolení, patří také ústecká hejtmanka a místopředsedkyně ČSSD Jana Vaňhová. Má totiž na své straně stanovy, podle nichž musí mít ČSSD ve vedení alespoň jednu ženu.

Obhajovat místopředsednická křesla budou ještě Zdeněk Škromach a Milan Urban. Na místopředsednické funkce dále zaútočí i náměstek pražského primátora Petr Hulinský, brněnský primátor Roman Onderka, exministr kultury Vítězslav Jandák, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek a její šéf Miloslav Vlček. Někteří kandidáti se těší podpoře stranického šéfa. Hovoří se o Urbanovi a Zaorálkovi. Hulinský s ní naopak počítat nemůže. Paroubek na minulém sjezdu dokonce hrozil složením předsednictví, jestliže mu sjezd Hulinského zvolí do vedení, a tehdy to zabralo.

Proto bude významné, pro kolik místopředsedů se nakonec sjezd rozhodne. Kdyby totiž přistoupil na doporučení ÚVV, pak by zřejmě Hulinský neprošel. Moravané, kteří dbají na to, aby měli ve vedení téměř paritu, by měli svého Škromacha, Zaorálka a Onderku, a Paroubkovi by za to odhlasovali Urbana. Hulinský by měl šanci na zvolení v případě, kdyby bylo místopředsedů sedm. Problém by nastal i v situaci, kdyby sjezd trval na současném počtu místopředsedů. To by museli Moravané ze tří místopředsedů slevit a také by se asi vytratila jejich ochota podpořit Paroubkova Urbana. I tato situace by byla šancí pro Hulinského.

Petr Hulinský

Vystudoval Policejní akademii, specializaci na problematiku úplatkářství a korupce. Nyní je Petr Hulinský předsedou pražské krajské organizace strany a zastupitelem Magistrátu hlavního města Prahy. V letech 1996 až 1998 byl také poslancem. „Chtěl bych nabídnout znalost komunální politiky. V době, kdy máme 13 hejtmanů, bych mohl být přínosem,“ říká Hulínský. O místopředsednické křeslo usiloval Hulinský už před dvěma lety. Porazil ho ale Milan Urban, za kterého se tehdy postavil Jiří Paroubek.

Milan Urban

Huťař a motorkář Milan Urban začal svou politickou kariéru v polovině 90. let v komunální politice. Roku 1998 usedl do poslanecké lavice a od roku 2002 vedl poslance ČSSD. V roce 2003 se přestěhoval do kanceláře ministra průmyslu a obchodu. „Když jsem byl ministrem průmyslu, tak Česko dosáhlo nejlepších hospodářských výsledků v historii,“ říká Urban. Do astronomických výšek se tehdy vyšplhaly také rozpočtové schodky. V roce 2007 v souboji o místopředsednické křeslo porazil Petra Hulínského. Čtyři roky byl členem KSČ, vystoupil až roku 1989. V anketě Ropák obsadil v roce 2006 druhé místo za to, že podporoval těžbu uranu na Žďársku.

Lubomír Zaorálek

Práci poslance si vyzkoušel už v roce 1990, kdy zasedal ve Federálním shromáždění. V ČSSD je od roku 1994. Do Poslanecké sněmovny se dostal v roce 1996 a čtyři roky byl jejím předsedou. Nyní je dva a půl roku místopředsedou sněmovny. Zaorálek se věnuje hlavně zahraniční politice. „Potřebujeme velmi dobrou politiku sousedství, to znamená dobré vztahy s nejbližšími sousedy v rámci EU,“ říká Zaorálek s tím, že Česko by se mělo zaměřit hlavně na východní Evropu.

Bohuslav Sobotka

Nynější první místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka chce svůj post obhájit, aby mohl připravit stranu na sněmovní volby v roce 2010. „Měl by to být program, se kterým volby vyhrajeme. A sociální demokracie podle něj bude fungovat jako vládní strana,“ myslí si Sobotka. V ČSSD je Sobotka od roku 1989. Prvním místopředsedou se stal v březnu 2005, několik měsíců po odchodu Stanislava Grosse z politiky stranu řídil. Čtyři roky byl Sobotka ministrem financí. V dolní komoře Parlamentu pracuje necelých 13 let a v současnosti vede poslanecký klub strany.

Roman Onderka

Onderka začal svou kariéru jako mechanik, poté pracoval jako vozmistr u drah. A doprava se stala jeho politickým tématem. Byl tajemníkem Odborového sdružení železničářů pro jižní Moravu a Vysočinu. V roce 1992 usedl jako nestraník v krajské i v brněnské dopravní komisi. Později vstoupil do strany a od roku 2002 vedl klub zastupitelů ČSSD na brněnské radnici. Od listopadu 2006 sedí v primátorském křesle druhého největšího města republiky. Onderka tvrdí, že i přes nabitý primátorský program, funkci místopředsedy zvládne. Do nejvyšších stranických pater by chtěl přinést důraz na komunální politiku. „Ta si zaslouží, aby měla zastání v nejvyšším vedení,“ říká Onderka.

Jana Vaňhová

Na tom, že Jana Vaňhová vstoupila do sociální demokracie, měl prý podíl Václav Klaus. „Poslouchala jsem často Václava Klause, který říkal, když něco chcete změnit, vstupte do politické strany a říkejte své názory. Tak jsem vstoupila do ČSSD,“ svěřila se Vaňhová. Místopředsedkyní strany je od roku 2005. Pro jedinou ženu mezi kandidáty bude obhajoba snadný úkol, podle stanov nesmí totiž žena ve vedení chybět. Jana Vaňhová je hejtmankou Ústeckého kraje. Nejvyšší krajskou funkci řadí ke svým největším politickým úspěchům, stejně jako předchozí práci náměstkyně primátorky města Chomutov.

Zdeněk Škromach

Dělník, topič a elektrikář Zdeněk Škromach vstupuje do ČSSD v roce 1995 a o rok později usedá v Poslanecké sněmovně. Roku 1997 je poprvé zvolen místopředsedou strany. Nyní usiluje o stejný post „jako člověk, který je schopen konsensu, který je schopen spojovat vnitřní proudy.“ Škromach patří ve straně ke křídlu, které je blízké expremiéru Miloši Zemanovi, a je jedním z mála sociálních demokratů, kteří veřejně kritizovali lídra strany Jiřího Paroubka. Do přímého souboje o křeslo předsedy se nicméně nikdy nepustil. Za dosavadní vrchol své politické kariéry pokládá dobu, kdy šéfoval ministerstvu práce a sociálních věcí.

Vítězslav Jandák

Herec, pražský zastupitel a radní, podnikatel, prezident zlínského festivalu filmů pro děti a mládež, ministr kultury. To je výsek z aktivit, kterými už prošel nynější poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. Přestože Jandák je za ČSSD ve sněmovně necelé tři roky, v politických stranách není žádný nováček. V minulosti jich vystřídal už několik, a to Republikánskou unii, KDU-ČSL a ODS. Na ministerstvo kultury šel ale v létě 2005 jako nestraník. Za největší úspěch své politické práce považuje Jandák prostě to, že v politice je.

Miloslav Vlček

Jako malý chtěl být řezníkem a v sedmi letech naboural s vysokozdvižným vozíkem. Nakonec to dotáhl na třetího nejvýše postaveného politika v Česku. Miloslav Vlček byl do čela Poslanecké sněmovny zvolen v srpnu 2006 po měsících parlamentního patu. Do ČSSD vstoupil v roce 1993, kdy už působil jako zastupitel v rodných Konicích. O tři roky později se probojoval do Poslanecké sněmovny. Se svým regionem ale kontakt neztratil, dodnes předsedá krajskému výboru ČSSD v Olomouckém kraji a stále je i zastupitelem a radním v Konici. „Chci se zabývat problematikou prakticky komunální politiky. Aby bylo propojení mezi komunálními politiky a vedením strany,“ uvedl Vlček.

  • Petr Hulinský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/686/68510.jpg
  • Milan Urban autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/742/74121.jpg
  • Lubomír Zaorálek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/732/73125.jpg
  • Bohuslav Sobotka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/683/68208.jpg
  • Roman Onderka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/710/70952.jpg
  • Jan Vaňhová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/715/71401.jpg
  • Zdeněk Škromach autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/244/24369.jpg
  • Vítězslav Jandák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/337/33657.jpg
  • Miloslav Vlček autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/76/7579.jpg